S-blog

Átment a lábadon a Family Frost? Eleged van a bunkó autósokból? Van egy jó linked vagy videód? Esetleg anyáznál egy jót, vagy csak javaslatod van? Kattints a nevemre és írd meg nekem azonnal!

Ezekről beszélünk

scheerti videói

Prostreet

Zéró tolerancia, mi?

2008.03.12. 09:19 scheerti

2008 Január elsejétől elsejétől a gépkocsi üzembentartójának objektív felelőssége lesz a szabálysértések elkövetésénél, akkor is, ha más vezette az autót és ezt el is ismeri.

Eddig oké, nekem is tele van a búrám azokkal a verebekkel, akik gyorshajtanak és tilosban parkolnak, aztán  megkapják a büntetést, szépen befáradnak a rendőrségre (bízva abban, hogy épp nem készül kép erről az ügyről) és elkezdik verni az asztalt, hogy pedig ők nem, és nem is voltak az országban és különben is felháborító, mikor ők fizetik az adót. Aztán ha ez nem jön be, akkor bedobják a régi trükköt:
Egy közeli családtagom vezettte az autót, akire nem vagyok köteles terhelő vallomást tenni.
Lám-lám, ez a mondat aranyat ért, gyakorlatilag mindenki bepróbálkozhatott vele, akit megmért a trafi, de nem lőtték félre a yardok, gyakorlatilag bármilyen szabálysértésre ez volt a piros hetes, a lényeg, hogy ne legyen kép.(Illetve lehet, csak ne látszódjon rajta semmi). Meg rendőr se igazoltasson közvetlenül utána. Ha ez a két feltétel teljesül, akkor mindenki mehet a rendőrségre, és 1-2 alkalommal szinte biztosan el tudja ezt intézni. De ez megváltozott. Ez az "Új Rend" projekt, ami arról szól, hogy "nulltolerancia" mindenkivel szemben, aki szabálysértést követ el. Ennek a szépreményű csomagnak köszönhetjük a 300000 forintos büntit az út mentén, és tulajdonképpen az akaratlanul is elkövetett szabálysérétésért is pengethet mindenki több tízezer forintot. Mondjuk ez a buli hamar megdőlt, mikor a végrehajtásért felelős kormánybiztos órákig parkolt tilosban. Meg a főpolgármester is tolatott egyirányú utcában. Azért milyen szép tud lenni az ilyen, ugye? Zéró tolerancia minden szabálysértővel szemben.

Értem ugye? A konyhafőnök rászól a pincérre, mert belelóg az ujja a levesbe, miközben ő meg belerecskázik a desszertbe. Igazságos, ugye? Fene tudja, nekem valahogy az egyenlőbb az egyenlőknél dolog jut eszembe róla. Nem tudom miért, tényleg. Azon gondolkodtam el, hogy vajon egy hasonló kihágás elkövetése után a német, a holland, az angol, vagy az osztrák kollégája mit tenne? Persze, ott is előfordulhat  ilyen, de legalább ne a saját területén belül tenné, azért amiért ő felel. De valahogy külföldön mégis kínos gonddal ügyelnek arra, hogy ilyesmi ne kerülhessen a címlapokra. Lesz itt Új Rend, csak győzzük kivárni!

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://scheerti.blog.hu/api/trackback/id/tr98377415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rognork 2008.03.12. 09:44:19

épp akartam kérni, hogy legyen már egy anyázós poszt.

nehogy bárki azt higgye, hogy demokrácia van.

feketenap 2008.03.12. 09:51:31

Na meg az a másik főrendőr barom, aki tök részegen ült a szolgálati Hondájába és összetört három másik parkoló autót.
Aztán azzal védekezik, hogy az alteregója vezette a Hondát. Hát könyörgöm, ha ránézek arra a faszira, kapásból két littyó bor van az arcán pirosban.
LOL
Ez a következmények nélküli ország!
"De tessék, el lehet menni!" Anyádba.

ommm 2008.03.12. 10:58:46

ja, szar ügy ez, eljátszották már itt is.
ugyanúgy megy minden tovább, mert ugye vannak az egyenlők és az egyenlőbbek...

camell · http://indafoto.hu/camell 2008.03.12. 12:15:29

Ehhh... F@szki, mindennel és mindenkivel. Csak azt nem értem, miért, merthát, ugye, ugyanolyan vastagot és büdöset szarik mindegyik. Ráadásul hol is van a személyes példamutatás?

Káposztakukac 2008.03.12. 12:40:57

megértem, hogy mi áll az objektív felelősség bevezetése mögött, a felvázolt példa nagyon jól illusztrálta, hogy milyne egyszerűen ki lehetett játszani a rendszert, és ennek a joghézag bezárása végett született a törvény.

jogászként azonban egy kicsit szakmaibb szemszögből is tekintek a dologra, és ebből bizony felháborítónak tartom. a szabálysértési ügyek, amelyeknél ezt alkalmaznák, ugye büntetőjog alrendszeréből nőttek ki, mondhatni úgy is, hogy egyszerűsített, gyorsított büntetőeljárások, amelyekhez azonban alacsony(ez persze relatív) maximális büntetésitételek társulnak. ennek ellenére a gyanusítottat ezekben az esetekben is megilleti az ártatlanság vélelme, továbbá a bizonyítési teher az államnál(eljáró hatóságnál) van, tehát alapvető demokratikus értékeket sért a törvény. mi a fontosabb: pár milliárd forinttal több az év végén az államháztartásban(csepp a tengerben) vagy a szabadságunk és a jogállamiság? szerintem egyértelmű...

amúgy alkotmánybíróság előtt van utólagos normakontroll okából a törvény. nagyon jól értesült forrásból tudom, hogy az ab valszeg szét fogja tépni a törvényt, úgy ahogy van. reméljük...

Rocko- 2008.03.12. 13:04:32

rozsdás reszelővel.
egyébként nem pénzezni kell. rossz helyen parkoltál? igen? akkor egy hétig ott marad a kocsi.
rokkant helyéré álltál be? igen? akkor egy hétig csak tolószékezni fogsz.
tolakodtál a lámpánál? igen? kimaradsz két dobásból, húzzál vissza a sor végére.
ez kell, ebből tanulnak a parasztok. másból nem.
és nem érdekel, h kormányzati audi van alatt vagy az ezeréves hieles swift. tanulja meg, h szabályok vannak, és azt BE KELL TAR TA NI.

Tommi 2008.03.12. 14:11:20

De nem tartják be, csak nagyon kevesen...

Johnny336 2008.03.12. 17:04:54

Értem én, hogy zérótolerancia. Azonban a mentelmi jogukról miért nem beszélgetnek? Nem hajlandó szondát fújni a faszpörgettyű, mert neki mentelmi joga van. Hát kapja be a bal fülemet...

Nándesz 2008.03.12. 20:45:33

belelóg az ujja a levesbe, miközben ő meg belerecskázik a desszertbe

de hülye vagy... :DDD

DonGatto 2008.03.13. 13:09:40

Szerintem ez demagóg baromság. Attól, hogy egy ember megszegi, a többire még vonatkozik. Nem a szabály a baj, hanem az, hogy nem tartja be.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.03.13. 13:13:43

Demagógiáról beszélünk egy olyan országban ahol mindenkinek ilyen a hozzáállása a szabályokhoz? Nekem csak az a bajom, hogy ha ő szarta, akkor ne csak mi szagoljuk, ugyebár.

Johnny336 2008.03.17. 21:23:34

Félreértés ne essék. Szabálykövető vagyok (megpróbálom maximálisan betartani a szabályokat, azonban nem mindig sikerül - elvégre emberből vagyok, vagy mifene).
Azt nem értem, miért van az, ha én elbaszok valamit, akkor ámokfutó, közveszélyes huszonéves ficsúrként tartanak számon?
Úgy gondolom egy ittasan vezető államférfi nagyobb veszélyforrás, mint én józanul, 50 helyett 60-nal haladva...nem azért mert olyan fasza vagyok. Az ittas vezetés több balesetet okoz, mint a minimális sebesség-túllépés.
Csak mint példa...
süti beállítások módosítása