S-blog

Átment a lábadon a Family Frost? Eleged van a bunkó autósokból? Van egy jó linked vagy videód? Esetleg anyáznál egy jót, vagy csak javaslatod van? Kattints a nevemre és írd meg nekem azonnal!

Ezekről beszélünk

scheerti videói

Prostreet

A veteránozás értelme

2008.10.26. 14:25 scheerti

Mindig azt mondom, hogy nincs kedvenc veteránautóm, hiszen ahhoz fel kell nőni fejben, hogy az ember egy gyakran saját magánál is idősebb autót vezessen, pláne olyat, amit 10-ből 9 ember fel sem ismerne az utcán. Úgy gondolom, hogy rengeteget kell tanulni ahhoz, hogy az ember megfelelő önmérséklettel viseltessen a kontár szerelők és a nem beszerezhető alkatrészek világában. A türelem pedig szinte minden.

Veteránozni borzasztó rossz befektetés, talán néhány olyan oldtimert lehetne felsorolni, amihez olcsón jutottak hozzá, majd drágán adták el. Mindeközben pedig az évekig tartó restaurálás, a rengeteg befektetett pénz és munka, valamint az alkatrészek vadászása sok veterános idegeit hajlamos felőrölni. Nem éri meg, mondhatnánk, de ez nem ilyen egyszerű. Veteránozni többnyire szerelemből kezd az ember, azt pedig nem hajlandó befektetésként, vagy egyszerű használati tárgyként kezelni.

Mégis, akkor mi értelme van ennek az egésznek?

 

 

 

Talán ez. Elképesztő látványt nyújt, amikor egy-egy hetven évvel korábban gyártott autó úgy néz ki, mintha épp akkor gurult volna ki a gyár udvarán. Ez a tudat, valamint a sok elismerő pillantás talán némi kárpótlást nyújt a restaurátoroknak és tulajdonosoknak a sok befektetett munkáért.

A hétvégi budapesti oldtimer-fetisizmus sajnos kiamaradt, de szerencsére más ott volt, és kamerát is vitt.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://scheerti.blog.hu/api/trackback/id/tr49732633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2008.10.26. 19:05:47

Az a bordó milyen Bimmer?

loláb 2008.10.27. 12:22:17

Nem vagyok biztos benne, hogy a 60-70 évvel ezelötti autófestékek szinvonala akárcsak megközelítette volna azt, ahogy ezek az autók kinéznek. Szóval szerintem bizonyos értelemben felül is múlják ezek az autók a gyártáskori állapotukat.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.10.27. 12:45:12

Igen, én is ezt gondoltam sokáig, de egy igazi restaurátor nagyon_sok pénzt áldoz arra, hogy olyan festéket kapjon, ami legalább korhű árnyalatilag. Az, hogy ezeket milyen lakkal kezelik, valamint az, hogy az alu' felületeket felpolírozzák, hogy csillogjanak igazából csak azon múlik, hogy mennyire akarnak korhű, és mennyire csillogó autót.

Zoli 2008.10.29. 19:29:34

Idehaza kicsit érdekes a veteránoztatás.
Minél jobban csillogvillog, annál jobb a vizsgán.
Pedig egy érintetlen, igaz az évek során lemattult fénnyel, néhány apró helyen rozsdalepte krómmal, de totál eredeti, jó állapotú autó sokkal közelebb áll a valósághoz.
Utóbbival viszont van esély a bukóra vizsgán ...
süti beállítások módosítása