S-blog

Átment a lábadon a Family Frost? Eleged van a bunkó autósokból? Van egy jó linked vagy videód? Esetleg anyáznál egy jót, vagy csak javaslatod van? Kattints a nevemre és írd meg nekem azonnal!

Ezekről beszélünk

scheerti videói

Prostreet

Amerikai VW méh!

2007.05.31. 19:05 scheerti

Izomautókról írni alapvetően szórakoztató dolog. Különösen az ha az ember szereti őket. Nos, én szeretem,elég sokat olvastam is róluk és volt is már néhány post velük kapcsolatban. A legszebb az egészben,hogy Amerika megtartja magának a kincseit. Elárasztja Európát mindenféle szedánokkal meg kommersz Mustangokkal,nekünk meg leesik az állunk. És közben Mercedesre vágynak titkon. Ott az a cool-ság netovábbja ha az ember egy SL-65-ös kocsival jár ami egzotikus. Értitek? Egy Új Mercedes egzotikus. Főleg ha egy még gyermekkorú szinésznőcske töri össze. Mégis van egy elit társaság akik idősödő,kopaszodó Hawaii-inges átlagpolgároknak álcázzák magukat a titkuk megtartásának érdekében. De az internet korában elég nehéz titkot tartani. És akkor üstököscsillagként jelenik meg a tárt Wikipédia egén egy olyan autó ami itthon gyakorlatilag mindenki számára ismretlen. Alig készült belőle pár darab.Rögtön megfogott. És  ott tartasz,hogy nézegeted a képeket és azon agyalsz,hogy meg kéne pattanni ebből az országból,de végleg. Na jó,nem csigázlak tovább,tisztelt olvasó: A Dodge Super Bee-ről van szó. A nevét a kis méh-ről kapta ami emblémaként megtalálható volt az autón.  A Dodge akkorban az volt aminek a mai vezetők szzeretnék:Népszerű autógyártó! Mertek izgalmas autókat gyártani. Leszarták a konkurenciát,nem csináltak évekig tartó közvéleménykutatást egy-egy projektről, hanem belevágtak és megcsinálták. Fogták a Dodge Coronet négyajtós szedán negyedik generációját és egyszerűen csináltak belőle egy kétajtós  kupét amerikai módra. A cél egy olcsó izomautó volt amit sikerült is megalkotni ugyanis 3027 dollárba került. A HEMI motor még plusz 33%-ot jelentett többletként,de olyat senki nem rendelt ugyanis a cél pont az olcsóság volt. Ezért fordulhatott elő az,hogy összesen 125 darab készült HEMI motorral.
És most 3 másodperc erejéig gondoljuk meg,hogy vajon mit ér most egy a 125 Hemi motoros példány közül...
Az átlagos modellek 383 köbhüvelykes Magnum motorokkal készültek,a bennük lévő 335 lóerő sem kevés de az igazi csemege mégis a 426-os HEMI lehetett a maga 425 lóerejével. Tehát minden köbhüvelykre jutott egy lóerő. Ez persze ma már nem nagy szám de akkoriban az volt. És igen akkoriban még manuális váltó jutott az izomautókba,mert az olcsóbb volt. És nem fintorgott senki. '69-ben aztán jött a hardtop verzió ahol a Shelby Mustangokgoz hasonlóan megjelentek a sportosságot hangsúlyozó  fékhűtők és a motorháztetőn a hatalmas Hood ami a hűtést szolgálta,nameg jobban el is fért a hat darab karburátor amivel az addigra megjelent 440-es Dodge motort szerelték.Ezt stílusosan six pack-nek becézték.A HEMI felára is 463 dollárra csökkent,igaz ez már másik karosszéria volt és olcsóbb HEMI motor. De ebből is csak 166 darab készült ami elenyésző a 25,727 darab 383-as, és az 1,907 darab 440 Six Pack mellett. '71 volt az az év ami megpecsételte a Super Bee sorsát. Ekkor már valami érződhetett az olajválságból mert megjelent a 340 köbhüvelykes motor is amit ők csak small blokk-ként említenek. Az eladások is visszaestek,és a gyár inkább a Chargert látta jobbnak fejleszteni. Pár évre rá egy HEMI motoros Super Bee-t is nagyon olcsón meg lehetett vásárolni,senkinek nem kellett egy nagy benzinzabáló dög. A sötét korszak áttvészelése után ismét népszerű lett a nagy motor és most már dollártízezreket ér egy-egy példány. Nemrégiben megkísérelték ujraéleszteni a méh-csoportot,és az új SRT8-ból csináltak egy speciális változatot sárga színben:


11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://scheerti.blog.hu/api/trackback/id/tr6890190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sámuel 2007.05.31. 19:58:44

Fekete amerikairendőrautó-lemezfelni iggen cool!

murci 2007.05.31. 21:16:52

Fasza tepsi, de maradok hű a Chevy hez :) (Impala)
Azért eza négyajtós förtelem, ami mellesleg a Chrysler 300C vel megegyezű kapcsolókat és padlólemezt tartalmaz, már nem AZ a gép.

Ezzel a negyedmérföldes sprintet gyrosabban levégod mintahogy szüret idején elérsz a budiig :)

mellesleg a velvet es cikkben azt írják, hogy a picsa 2 ismerősét vitte haza az SL65 össel, De az csak 2 azaz KETTŐ személyes LOL, jókicsi ismerősök lehettek.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.05.31. 21:34:33

bazzeg tényleg,nem is vettem észre mert nem olvvastam acikket csak az URL-t másoltam be. De tényleg gáz:)

2007.06.02. 01:35:59

Megvolt ugyanez a Batman Beginsben? Bruce Wayne megérkezik egy partira egy Murciélago Roadsterrel (szóvicc!!!), és az utasülésről kiszáll 2 darab jó csaj. Mi pedig, autóbuzik, összekacsinthatunk.

murci 2007.06.02. 09:25:37

asszem nem vesztettem sokat, hogy nem láttam; az első 2 rész még elment a többit nem fogom megnézni

egy ébként a Superbee a Plymouth Roadrunner-re hasonlít elég rendesen.

camell 2007.06.02. 10:58:40

Murci, ez azért van, mert a két autó ugyanaz volt, csak más jelvénnyel. Dea GM is eljátszotta ugyanezt: ha jól megnézed, akkor Poncho Lemans, a Chevrolet Chevelle is kísértetiesen hasonlít, csak ők vették a fáradságot, és más nózit és popsit tettek rájuk.
És 1971-től jött a következő Superbee, amit a Chargerre alapoztak.

murci 2007.06.02. 11:39:19

jah gondoltam, hogy valami hasonló turpisság vana dologban, akkor az Agila-WagonR, Partner-Cangoo stb. dolog nem is újsütetű (Rossz példa de igaz)
szal ezt is a yenkik találták ki :)

vagy amit írtam fentebb 300C-New Charger, Magnum-300C Touring,

De tényleg volt olyan ember aki ezt elhitte, hogy az egy másik autó? vagy ha ua. a kettő akkor nem mind1 melyik márkanév van rajta? minek kellett kettő néfven kiadni? ezt a meiaknál sem értem valaki okosabb világosítson fel

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.06.02. 12:13:23

Azért ott egy-egy facelift kurvanagyot szólt ám. Az emberek izléséhez megfelelően alakították. Igen valóban nagyon hasonlított a kettő,de az eladott 80 000 darab nem túl sok,főleg ott. A Charger nagyot ütött,a Muscle car korszak meg az egyik legszebb volt az amerikai autók történeténben...

Péter,ezt se tudtam,de nem is nagyon rajongok a Batman történetekért. Főleg mióta olvastam valami oldalon,hogy Robin buzi:)

camell 2007.06.03. 16:43:42

Scheerti: kellett is, hogy nagyot szóljon, mert azért csak ők találták fel a tervezett avultatást...

attilag78 · http://attilag78.blog.hu 2007.06.12. 17:09:44

Szuperül néznek ki a régi muscle car-ok, de nekem tetszik az aktuális Dodge Charger is, persze az STR-8-as kivitelben :) Van benne valami "rejtett" aggreszivitás, ami a Chrysler 300C-ből hiányolok.

És persze királyul néznek ki a normál Hemi-s rendőrségi Charger-ek is, sokkal jobban mint az Impala-k és Crown Vic-ek.

fred 2007.06.21. 07:53:37

A legritkább Super Bee a '69-es Hemi ún. "2 door pillared coupe" karosszériával. Összesen 4 db készült belőle.
süti beállítások módosítása