S-blog

Átment a lábadon a Family Frost? Eleged van a bunkó autósokból? Van egy jó linked vagy videód? Esetleg anyáznál egy jót, vagy csak javaslatod van? Kattints a nevemre és írd meg nekem azonnal!

Ezekről beszélünk

scheerti videói

Prostreet

Egy jelenség ami elkezdte meghódítani a fejlett világot

2007.02.25. 15:07 scheerti

Motor lesz,de nem konkrét kétkerekű hanem egy jelenség: CUSTOM. Ezt az igazán elvetemült motorbuzikon kívül még nem sokan ismerik Magyarországon. Pontosabban sokan ismerik,de kevesen csinálják. Ez a jelenség elkezdte meghódítani Amerikát és Európa fejletteb részeit. A lényege nagyon egyszerű,mindenki szeretne valahogy kitűnni a tömegből saját stílusával,egyedi megjelenésével. Egy motoros hol tehetné ezt jobban mint a motorján? Nálunk is sok helyen látni,hogy a különböző cégek vezérigazgatói,vállalkozók egy-egy hétvégére átváltoznak bőrruhás motorosokká. Ennek a tengerentúlon már kultusza van és nincs olyan hétvége vagy nemzeti ünnep ahol ne lenne motoros felvonulás. A CUSTOM lényege az,hogy egyedivé varázsolja a motorokat,különböző kiegészítőkkel kit-ekkel. A Harley-ra szerelhető másik tankot,ülést,felnit nálunk megcsodálják,ott inkább csak megmosolyogják. Az igazán nagy szám ha valaki az izlésének megfelelő choppert tud készíttetni egy neves készítővel. Számtalan stílus és irányzat létezik,a lényeg,hogy feltűnő legyen és iszonyatosan hangos. A motorblokkok szinte kivétel nélkül V2-es Harley,Indian és különböző CUSTOM blokkok amiket szintén feldíszítenek. Egyedi váz,(általában merev,hogy még jobban rázzon) hoszzított villa,egyedi tervezésű vagy kis szériában készülő felnik és díszítőelemek,szemet gyönyörködtető festés és rengeteg króm. Ezek a CUSTOM BIKE legalapvetőbb ismérvei. A CUSTOM az évek során annyira népszerű lett,hogy a gyártóknak számolniuk kell vele. A népszerűségen sokat javítottak a témában indított tv-műsorok is. Ilyen például a Biker Build Off vagy az itthon is népszerű American chopper.Persze a CUSTOM nem olcsó a motorok ára általában 20 000 dollártól indul,felső határ nincs,minden készítő annyit kér el egy-egy motorjáért amennyit csak akar. Ezek a motorok közel sem annyira kényelmesek vagy biztonságosak mint a gyárban fejlesztett társaik de jobban megmutatják az emberek egyéniségét. Ez fontos egy olyan országban ahol gyakorlatilag bárki megengedhet magának egy széria Harley-t. Az irányzat népszerűségét mutatja,hogy egy-egy találkozón 4-500 000 motoros is összegyűlik Amerika minden részéről és a motorok nagy része valamilyen szinten módosított. Nem csoda,hogy komplett iparág települt rá,hszen évről évre nőaz eladott kiegészítők és egyedi motorok száma. Ezt nagyban megkönnyíti az ottani engedékeny szabályrendszer. Nyilván minden államban más és más szabályok vannak érvényben,de az államok többségében gond nélkül engedélyt kapnak az egyedi motorok. Nálunk ezzel szemben szigorú törvényi előírások szabályozzák az átépítést, és az építést. A többi nyomós ok mellett ez az egyik ami elnyomja azt,hogy Magyarországon is egyedi vasak futkozzanak az utakon.

 

Van video is,nézzétek meg.

 

5 komment

Címkék: motor amerika jelenség custom

A bejegyzés trackback címe:

https://scheerti.blog.hu/api/trackback/id/tr6740180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ommm 2007.02.26. 08:21:36

Szép és jó dolog, de kurvára érteni kell hozzá. Nagyon sok gányt látni az utakon, amik lehúzzák a jókat is magukkal.

baowah · http://baowah.blog.hu 2007.02.27. 11:03:57

szerintem a ket kep kozul egyik sem merevvazas, hanem rejtett rugozasu softtail.

nem?

basszak meg az amcsik a customjukat, eljenek a japan epitok!

:D

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.02.27. 11:34:01

A felső biztosan nem merev, az alsó szerintem igen de lehet,hogy tévedek. A képkeresnél nem volt szempont,hogy merev vázas legyen,de tény,hogy általában merev vázasra csinálják őket amit én nem értek meg. Persze nyilván a japánok, de az európiak is túl fogják szárnyalni az amerikai építőket elöbb utóbb. Csak ciki lenne ha a Discovery-n customként japán vasakat mutatnának egy amerikai találmányról.

baowah · http://baowah.blog.hu 2007.02.27. 18:32:28

amerikai talalmany? vayg itt csak a HD-re gondolsz ugye?

hat azert a biker build offban volt zero chopper.
es miylen szep is lett az a gep!
eygebkent europa mar regen tulszarnyalta az amerikai epitoket. a nemeteknek nemcsak minosegben, de csicsaban is sikerult. vegul is a gicc nemet talalmany, ebben megegyezhetunk :D..legalabbis nyelvetimologiailag.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.02.27. 18:39:14

Konkrétan nekik a chopper=a harley-val. Igen,a németek iws durvák de a skandinávoknál még durvább dolgok mennek bár erről nemsokmindent találni a neten.
süti beállítások módosítása