S-blog

Átment a lábadon a Family Frost? Eleged van a bunkó autósokból? Van egy jó linked vagy videód? Esetleg anyáznál egy jót, vagy csak javaslatod van? Kattints a nevemre és írd meg nekem azonnal!

Ezekről beszélünk

scheerti videói

Prostreet

Szóljunk rá a tahókra

2008.02.24. 20:19 scheerti

Épp nézem a TV2 Napló című műsorát, amelyben olyan embereket mutatnak be akik a mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyeken parkolnak, jogtalanul. Ez innen 200 km-re nyugatra teljesen elképzelhetlen, akármennyire tahó is az osztrák, egymással azért toleránsak, inkább tesz még egy kört vagy türelmesen vár egy parkolóhely megüresedésére, de a mozgáskorlátozottak helyét nem foglalja el. Német ismérőseim szerint náluk ELKÉPZELHETLEN, hogy valaki ilyet csináljon, hiszen ott egy ilyen esetben azonnal rendőrt hívan a törvénykövető állapolgár és időt nem sajnálva hajlandó még bíróságra is járni, hogy bizonyítsa igazát. Sajnos hazánkban még nem ennyire egyértlemű a helyzet. A nevetségesnek mondható 20000 forintig terjedő bírság egyáltalán nem risztja el a bliccelni vágyókat.

Bliccelés, igen. Mert ez sem jobb annál mint amikor az ember elhatározza, hogy ha szar a tömegközlekedés akkor ingyen utazik, majd fizet ha jobb lesz. Sajnos ismét osztrák példával kell előhozakodnom, bécsi útjaim alkalmával többször igénybevettem a helyi tömegközlekedést, egyszerűbb, gyorsabb mint autóval grasszálni. Nem mellesleg a bécsi tömegközlekedési eszközök nagy része tiszta akár a patyolat. Ellenőrt viszont sosem láttam. Talán azért mert mindenki vált jegyet.

Visszatérve az itthoni tahókra, úgy tapasztalom, hogy nem kell már Audi-Mercedes-BMW ahhoz, hogy valaki beleszarjon abba, hogy a másik miként fog parkolni. Sőt, legtöbb esetben átlagos, családos emberek is elkövetik ezt a vétséget. Ocsmány dolog, és mindig van valami ócska kifogás, hogy épp miért kellett neki olyan helyre parkolni. Jellemzően ezek a parkolóhelyek közel vannak a bejárathoz, ez csábíthatja az autósokat arra, hogy oda parkoljanak. Nem mellesleg jóbval szélesebbek is az átlagnál, pont azért, hogy a tolókocsit könyebb legyen ki-be szálláskor mozgatni. Tehát még a mérete is ideális egy normális bevásárláshoz. Én ha tehetem rászólok az ilyen vadbarmokra, nem érdekel, hogy gyerekkel van, vagy épp tele van a keze szatyorral. Fényképező rendszerint nincs nálam, pedig szívesen megörökítenék néhány tulkot, akik arra sem méltatják az embert, hogy elismerjék, hülyék voltak. Bunkózni többnyire nem szoktak, csak gyorsan és hangtalanul elslisszolni, de továbbra is azt mondom, hogy érdemes szólni nekik, hátha legközelebb más is szól, aztán egy harmadik is, akkor talán negyedszerre már nem foglal el olyan helyet ami nem illeti meg. Tessék bátran fotózni is a tahókat és internetre velük. A szórólapokat is nagyon tudom támogatni, kár, hogy akik rendszeresen sportot űznek az ilyesmiből azokra nem fog hatni. A legundorítóbb dolog a világon, mikor bevásárlóközpontoknál éri tetten az ember az ilyeneket. Rendszerint ugyanis azzal jönnek, hogy őket itt nem büntetheti meg senki, hiszen az az áruház magánparkolója, ők meg oda állnak ahova akarnak.Nekik hiába is magyarázzuk, hogy a bevásárlócentrumok területén is érvényes mindenkire a KRESZ. Nem véletlen vannak kinn korlátozó táblák mindenütt. A biztonsági őröktől az ember ne is várjon semmit, ők örülnek ha az emberek nem lopnak, nem csinálnak balhét és nem zabálják fel a raktárkészletet. Nem mellesleg egymást is figyelik, hátha valaki meg lehet csípni, amint épp lop valamit vagy szabályt szeg. A parkolók biztosítása nekik annyiból áll, hogy a vásárlók be és kijutását ne akadályozzák tarhálók és lehetőleg ne verjen ott tanyát egy komolyabb haléktalan csoport. Onnantól ők konkrétan beleszarnak, hogy ki- mit csinál. Én a tahó módon parkolókat úgy büntetném, hogy a hangosbemondón érthető emberi nyelven bemondanám az autó rendszámát, majd megkérném a tisztelt vásárlót, hogy azonnal hagyja el a jogtalanul igénybevett parkolóhelyet. Másnap pedig a rendőrségre küldeném a biztonsági kamera felvételeit, hogy az a minimális büntetést se úszhassák meg. Így talán lehetne velük kezdeni valamit.

Ennél is dühítőbb mikor az ember látja, hogy van mozgássérült kártya az autón, amelyet minden évben megvesznek a mozgássérültektől, vagy egyszerűen hamisítanak. Ilyenkor érdemes lenne rendőrt hívni és leellenőriztetni, hogy van e jogosultsága használni azt. Az ilyen esetekben a büntetés lehetne ugyanúgy 300000 forint mint a sebességet kétszeresen átlépők esetében. Csak ezt még talán könnyebben lenyelné a normális közlekedő.

175 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://scheerti.blog.hu/api/trackback/id/tr40352896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.02.25. 09:30:55

Dors,

a világért sem sértenélek meg, de hatalmas baromságot írtál. Az elsőbbség nem járcsak adható, ugye? Nem kívánok ilyet, de ha történetesen egy kamionos nem ad neked elsőbbséget és kivasal mint tinilány a virágszirmot a kocsiddal együtt, akkor mit csinálsz? Akkor milyen véleményed lesz? Nem adták meg? Hmm, sebaj, majd máskor...

Jefe 2008.02.25. 09:33:16

...jahh, egy kérdés. A parkolóknak hány százalékára van felfestve valamilyen piktogram? Túl sok?

simu 2008.02.25. 09:36:01

Elozekenyseg temaban, nemtom miert varunk el ebben a tekintetben barmilyen elozekenyseget, mikor az elet tobbi teruleten sincs meg... Teszem azt legutobb nekem kellett odamenni es elzavarni a parkoloort aki negyed oran keresztul osztott egy egyedulallo fiatal lanyt aki el mert menni parkolocedulaert majd azido alatt megprobalta megbuntetni, es ha ez keves lenne akkor 10 percen keresztul mosta a fejet, hogy ezt hogy is kene...Nem mondanam hogy tulekedtek volna, hogy nemi elozekenyseget mutatva a segitsegere siettek volna...

Áhoy 2008.02.25. 09:36:55

Száz szónak is egy a vége. Lehetne vitatkozni még napokik, de a LÉNYEG a lényeg, mint ahogy az a www.mashelye.eu -n is olvasható:
"Ha nem vagy a helyében, kérlek, ne állj a helyére"
Csak ennyi kell és nem több!

wagabound 2008.02.25. 09:42:38

Mint sok más hasonló témánál,a hozzászólók zöme itt is legfőképpen a JOGAIT emlegeti, és szót sem ejt a KÖTELESSÉGEIRŐL.

Egy tetves parkolóhely miatt (is) képesek vagyunk felnégyelni egymást.

Aljanép vagyunk...

enverhodzsa 2008.02.25. 09:42:58

scheerti NEM elsőbbség hanem előzékenység. a kettő nem ugyanaz. szal go vissza az isibe és megtanulni olvasni meg szöveget értelmezni.....

Pipers 2008.02.25. 09:44:03

Dors!

"A kényszer nagy úr.Ha abból választhatok,hogy veszélyeztetem az öt gyerekem,vagy abból,hogy XY mozgássérült nem tud parkolni,akkor választok.El is viszem érte a balhét,és ha kell,havonta kifizetem a büntetést."

Huh. Egy nagy harc az élet. Véres összecsapások folynak a multik parkolóiban. Megértem, hogy nem akarod veszélyeztetni a gyerekeidet. Az egyetlen nyugodt hely a rokiparkoló. Nyilván.

enverhodzsa 2008.02.25. 09:46:14

"bezzeg egy fiatal, egészséges, jómódú családnak jár.."

bizony hogy jár. a fiatal, egészséges, jómodú, elég sok adót fizet azért hogy, járjon is neki valami a kötelezettségeken felül....

gyerekes 2008.02.25. 09:47:26

Dors, ha 5 gyerekkel mész bevásárolni, akkor egyszerűen hülye vagy. Legjobban a gyerekeiddel cseszel ki, te nagy hős anya.
Ez olyan, mint agarat tartani az 1 szobás belvárosi lakásban. Annak a gazdája is biztos azt mondja, hogy ő úgy de úgy szereti az állatokat. Pedig rosszat tesz velük.

Aki nem alkalmas arra, hogy egyszerre 5 gyereket neveljen, az ne neveljen. Ha van pénzed (mert drága kocsira van), fogadj bébiszittert, vagy költözz olyan helyre, ahol a bolt előtti játszótéren hagyhatod a gyerekeket.

Ha nincs, ha olyan helyen élsz, ahol kénytelen vagy 5 gyerekkel leugrani a kutyaszaros sarki kisrablóba is, akkor semmiben nem különbözöl a 10 gyerekes, befektetésként szülő cigánycsaládtól.
Ennyi. Ha nem vagy alkalmas, ne csináld.

Senki nem kényszerít arra, hogy 5 gyerekkel parkolgass a belvárosban. Ne is legyél büszke rá, én igazából a gyermekvédelem címszó alatt ezt büntetném is.

Jefe 2008.02.25. 09:47:47

enverhodzsa
Kihagytad, hogy szőke és kék szemű.

Apuka 2008.02.25. 09:50:55

Dors,

Kicsit sincs igazad, vagy ha úgy jobb, egyáltalán nincs igazad:
- Az, hogy mások visszaélnek kedvezményekkel, nem azt jelenti, hogy neked akár csak erkölcsi jogalapod keletkezne arra, hogy te is megtedd.
- Ha 19 gyereke van valakinek, akkor sem állhat a mozgássérült helyre, mert nem mozgássérült. Ha elkerülhetetlen, hogy odavigye őket, akkor álljon _családi_ parkolóhelyre, ha az nincs, akkor távolabb, ahol nem szorítják be.
- Az se jogalap, ha nagyméretű a járműved. Akkor méginkább olyan helyre kell állni, ahol másoknak a legkevesebb nehézséget okozod.

torro 2008.02.25. 09:51:06

Nagy paraszt a magyar de eltekintve a bunkóságunk sajátosságaitól azért ez általánosabb, emberi vonás.
Az emlegetett ausztriában a 80-as évek végén már jó ideje igen komoly problémákat okozott a bliccelés.
Az ellenőröket a tisztelt utazóközönség magasról leszarta. Egy idő elteltével ez meg lett unva és egy ellenőr egy kutyás rendőr és dúrva bünti helyben vagy be az őrszobára és feljelentés.
London. Ez talán 6-7 éve volt. Elsősorban a Citybe metrózók (jelentős számban kosztümös, öltönyös hölgyek, urak) úgy gondolták, hogy a metrón utazásért kért ellenérték sok és leszoktak annak megfizetésétől. Ment a cécó egy darabig majd a következő megoldás született. Bliccelő elkap, erkölcsijébe bekerül az eset hat hónapra, alkalmazó értesítve (a Cityben makulátlan erkölcsi nélkül no job és akinek oda bekerül valami az megy a lapátra ) + egy brutál bünti. Most nem bliccelnek.
Hozzáállásban hasonló a kutyaszar esete is.
New Yorkot úgy 25 évvel ezelőtt konkrétan betakarta a kutyaszar. Ment a kampány, szépszó stb, semmi eredménye. Városatyák összeültek és beindítokkak egy nagyszabásu kampányt + egy éves türelmi időt amig az egy kutyaszar/1000 dollár bünti életbelép. A kutyaszar instant eltünt az utcákról és jóformán nem volt precedens, hogy valakit meg kellet volna büntetni.
A fentiekben az a vicces, hogy az emberek (azok is akik annak idején nem szabálykövettek) ma elképzelhetetlennek tartják ezen deviáns magatartásformákat és nem is igazán emlékeznek rá , hogy vala volt ilyen és aki mégis ilyet tesz azt nagyon dúrván és látványosan lenézik.

koschwarz 2008.02.25. 09:51:59

mindenki olyan k...ára okos...hogy megmondja a tutit dors-nak, hogy járjon vásárolni és hogy parkoljon az 5 gyerekével...iszonyat röhejesek vagytok. majd ha lesz nektek is 1-2 gyereketek, rájöttök.

és úgy tesztek, mintha soha nem parkoltatok volna faszkalap módjára. nem is ragozom tovább, álszent banda.

egyébként meg "természetesen" egyetértek a cikk felvetéseivel, bla-bla-bla, de azért szomorú, hogy tényleg mennyi rokkant van ebben az országban.

aszfaltbetyár 2008.02.25. 09:53:11

enverhodzsa

sok adóért rokkanthely egy multi magánparkolójában? mivaan?

Apuka 2008.02.25. 09:54:12

Ja, és mielőtt kezdődne a visszavágás: van kettő gyerekem, nem kicsi az autóm, és járok vásárolni. Meg tudom oldani, hogy ne gusztustalanul közlekedjek és parkoljak.

Jefe 2008.02.25. 09:55:05

Azokról a Brittekről beszélsz, akik megfogták a futtbalhulliganizmust is? Ja, azok képesek rá.
Csakhogy valahogy a nagy büntik után az emberek "úgymaradtak" és már értik, hogy ez így helyes és jó. Miért nem maradhat ki a középső lépcső?

Lord_Cica (törölt) 2008.02.25. 09:55:18

Ha már bécsi példa volt a posztban: én onnan tudom, hogy Bécsben vagyok, hogy a zebránál megállnak és átengednek az autók.
(Ezért mondjuk ott necces a zebra mellett várni valakire, mert az összes autó megáll :) )
Itthon meg kell várni, hogy elmenjen az összes autó, és akkor talán át lehet jutni.

Walter Melone · http://waltermelone.blog.hu 2008.02.25. 09:56:42

Kedves emberek!
Én egy kicsit radikálisabb álláspontot képviselek ebben az ügyben. Szerintem nem nagyon érdemes szólni ezeknek az isten barmainak. Valahogy meg fogják magyarázni mindig maguknak, hogy ők márpedig helyesen viselkedtek...

Ezért arra bíztatok mindenkit, hogy tessék nyugodtan leköpni ezeket az autókat. Ajánlom a vezető melletti oldalablakot. Ez talán kialakít egy Pavlovi reflexet a vezetőkben, és majd azért nem állnak oda, hogy na köpjék le őket. :)

simu 2008.02.25. 09:56:43

Apuka:

Ez korrekt errol beszelunk...Es meg Rajtad kivul sokan meg tudjak oldani... Igy az ilyen alapon kialakult vitaval en sem nagyon tudok mit kezdeni... Nem hangzik tul meggyozoen, hogy N gyereket nevelek ezert en oda parkolok ahova tetszik...Ha az az N darab gyerek megkapja a tisztesseges nevelest akkor nem fognak az autok kozt rohangalni, mig az ember beer veluk a bevasarlokozpontba....Vagy akarhova...

Jefe 2008.02.25. 09:58:03

Lord Cica
Mióta Ausztriában jártam én tudatosan nevelem a népet. Ha féktávon kívűl van gondolkodás nélkül lelépek. Persze volt már nagy megdöbbenés, hogy úristen, elindult a gyalogos, meg fékcsikorgás, meg anyázás, de azzal áltatom magam, hogy legközelebb talán átenged.

simu 2008.02.25. 09:58:07

Walter Melone:

Ehhez csak gratulalni tudok...Igazi epito, mi tobb kulturalt otlet...

gyerekes 2008.02.25. 09:58:52

Dors, ha 5 gyerekkel mész bevásárolni, akkor inkább maradj csendben. Legjobban a gyerekeiddel cseszel ki, te nagy hős anya.
Ez olyan, mint agarat tartani az 1 szobás belvárosi lakásban. Annak a gazdája is biztos azt mondja, hogy ő úgy de úgy szereti az állatokat. Pedig rosszat tesz velük.

Aki nem alkalmas arra, hogy egyszerre 5 gyereket neveljen, az ne neveljen. Ha van pénzed (mert drága kocsira van), fogadj bébiszittert, vagy költözz olyan helyre, ahol a bolt előtti játszótéren hagyhatod a gyerekeket.

Ha nincs, ha olyan helyen élsz, ahol kénytelen vagy 5 gyerekkel leugrani a kutyaszaros sarki kisrablóba is, akkor semmiben nem különbözöl a 10 gyerekes, befektetésként szülő cigánycsaládtól.
Ennyi. Ha nem vagy alkalmas, ne csináld.

Senki nem kényszerít arra, hogy 5 gyerekkel parkolgass a belvárosban. Ne is legyél büszke rá, én igazából a gyermekvédelem címszó alatt ezt büntetném is.

gyerekes 2008.02.25. 10:00:32

Hopp, bocs, kétszer küldtem el.

Liberté_73 2008.02.25. 10:01:52

bocs jefe, de ez a gyengém:

britek - kis b és 1 db T
futball - 1db T és 2db L
huliganizmus - 1 db L

Jefe 2008.02.25. 10:03:19

Liberté!

Jogos, bocsi, én is éreztem, hogy nem igazán sikerült.
Munka közben nehéz még erre is koncentrálni.

Delfin 2008.02.25. 10:04:57

Hihetetlen, hogy vannak emberek, akik próbálják megmagyarázni, hogy mikor miért szabálytalankodnak, és arra nekik miért volt jogalapjuk, meg miért nem pirulnak, és a többi.
Két gyerekem van, tehát tudom milyen kiszállni-beszállni a bevásárlóközpontok parkolójában. Bár, ha lehet, úgy oldjuk meg, hogy ne kelljen elvinni őket oda szocializálódni! Eleve nem megyek soha előre, oda menjenek a fentebb említett, sokkal több joggal felruházott "emberek". Van lábam, a gyerekeimnek is, használjuk. Érdekes módon szinte soha nincs gondom a parkolással, van hely mindig, sőt bevásárlókocsi is mindig van. Soha nem állok rokihelyre (eszembe sem jut), mert nem kell odaállnom, nem körözök a kocsival, hogy jajj, de jó lenne egy parkoló közvetlenül az ajtó előtt. Szóval az ilyen ötgyerkes anyukák csak ne magyarázkodjanak, csak magukat égetik. Meg a többi megmondó is.
Uff!!

Egyéves Önkéntes 2008.02.25. 10:06:00

Az még a szép, hamár bevásárlóközpontnál tartunk, hogy van pár olyan bevásárlókocsi, amire felapplikáltak egy bébihordozót. Na ezek is mindig elviszik a tahó birkák, akiknél nincs is gyerek. Néha mosolyogva meg is kérdézem az üres hordozóra mutatva: De aranyos, hány éves?
Általában birka módon bámulnak és le sem esik nekik, mekkora tahók.
Ilyenkor bezzeg a biztonsági őr nem lát semmit, pedig az ő dolga lenne rászólni a bunkójára. Meg persze a többi vásárlónak is. Ha valakire 15-20 vásárló rászól, szerintem legközelebb elgondolkodik.

Walter Melone 2008.02.25. 10:06:27

simu 2008.02.25. 09:58:07

Bizonyára igazad van, DE működik. Találj ki jobbat magadnak nyugodtan.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.02.25. 10:06:51

>scheerti NEM elsőbbség hanem előzékenység. a kettő nem ugyanaz. szal go vissza az isibe és megtanulni olvasni meg szöveget értelmezni.....

Meglepődnél, de egész jól tudok olvasni, és szöveget értelmezni is. Amit írtam az egy példa volt. Ugyanis mindenki azzal jön ezen a blogon -aki nem tud vezetni- ,hogy elsőbbsége csak annak van akinek megadják.

Egyéves Önkéntes 2008.02.25. 10:08:09

helyesen: ... Na ezeket is mindig elviszik ...

simu 2008.02.25. 10:11:07

Walter Melone:

Es ha ez mar nem mukodik akkor esetleg, mar bocsanat, de a gephaztetore fogsz szarni???

Walter Melone 2008.02.25. 10:13:35

simu 2008.02.25. 10:11:07

Ok. Neked van jobb ötleted?

Jefe 2008.02.25. 10:16:38

Walter Melone
Szerintem az is elég idegesítő, ha egy ilyen parkolásnál az arra járók fele rosszalló megjegyzéseket tesz. Hosszú távon működhet.

risso 2008.02.25. 10:17:07

nem olvastam el minden hozzászólást, bocs. Ezt a követ mi dobtuk Szabó Attyla barátommal a "nemtörődömség állóvizébe". Hasonlóan ki vagyok/voltam akadva a rokihelyen parkolókra, mint Necc. Nem vagyok roki, az inkorrektség bosszant (amit fentebb Jefe ír). eredetileg matricát szerettem volna, amit ki lehet ragasztani, hadd járjon a szabálytalankodó szégyenbélyeggel az autóján. Később ez finomodott szórólapra+honlapra. Úgy gondoltuk, hogy nem elég háborognunk, tennünk kell valamit. Dr. Keynes írta: "Valóban meg kellene tanítani az embereket, hogy legyenek normálisak, dehát az egész társadalom és annak szerkezete azt mutatja: ügyeskedj, sunnyogj, csalj és akkor jársz jól, de legalábbis valamit visszakapsz abból, mit veled szemben követtek el. Ez a nagy baj." És mi is pontosan ezt gondoljuk, hogy ez nagy baj. Meg arra, hogy a társadalom 98%-a normális, és elitéli a nyomulósokat. Ennyien így gondoljuk és hangot is adunk neki, akkor nem sikk lesz bunkónak lenni, hanem ciki. Tegnap este a fóti coraba mentünk vásárolni, SENKI nem állt a mozgássérült parkolóban - ez persze lehet véletlen is. Dorsnak: szerintem a sokgyerekeseknek hasonló parkolóhelyek kellenek mint a mozgássérülteknek. Szivesen csinálunk matricát valami olyan szöveggel, hogy nagycsaládos vagy sok gyermekkel vagyok (Attyla kitalálja). Knightnak: igazad van a büntetésekkel kapcsolatban, csak aki a púderos autójával beáll a rokihelyre, lehet, hogy könnyedén kifizeti e büntetést is, ha nem sunnyogja el valahogy. A szégyenfalra kitevés egyfajta szobatisztaságra nevelés. A honlapról pedig annyit, hogy html volt és nehezen kezelhető, átállítjuk php-ra. Jogásszal átrágva kiderült, hogy személyiségi jogok tekintetében nem aggályos a rendszámok mutatása, tehát nem fogjuk letakarni. Szép napot mindenkinek. Kiss András

martong 2008.02.25. 10:17:12

nah lehigadtam, mostmár írok is rá valamit

1, ne parkoljunk oda mert parasztság
2, majdnem összepakolt 2 jól szituált 100+ kg-os kisebbségi úr mikor szóltam nekik a Teszkónál (S8 Audi)
3, azért jó 200m re sőt meszebbre állni mert akkor a bejáratig lehet versenyezni a bevásárlókocsival, (ha többen vagytok akkor challenge is jöhet), ne mondjátok, h még nem próbáltátok :))
4, ha kicsikkel megyek vásárolni ők is nagyon élvezik a bevásárókocsiban a gurulást, jobban, mint a benti lassúzást
5, aki hamis, lopott, vett kártyával jár azt ne csak a jogosulatlan használatért hanem okirathamisításért is ítéljük el
6, attól, hogy szólunk nem biztos, hogy jobb lesz, de az üveget sem azért gyűjtjük külön, idő után sok kicsi talán elér valamit,
7, csak annak az agyáig lehet eljutni aki ezen emberi szervvel vagy egy részével rendelkezik ;)

simu 2008.02.25. 10:18:47

Walter Melone:

A baj ott van, hogy amig elmehetsz az orvoshoz es teljesen legalisan 40 rokaert hozzadcsap egy rokikartyat, amit egyebkent hasznalj batran a fizetozonaban , mert az konkretan semmi mas mint lehuzas...Ha meg emlexunk arra, hogy mivel probaltak lenyomni a torkunkon...Majd parkolohazak, tobb parkolo...stb...Valtozott vmi?? Orankent 300ert korozom pont annyit vagy meg tobbet...NAde ez mas teszta...Szal' en mondjuk betonkemenyen buntetnem...Csekket neki...Meg az se teljesen hulye akinek sok van...Nem er meg neki mondjuk orankent egy 10 rongyos csekket, hogy a bejaratnal parkoljon... Ez az elmelet persze ott bukik meg, ha van rajta kartya...Fejben rendet tenni csekkel sem lehet...DE semmikepp nem tartom jo otletnek a kopkodest, kulcsal karmolast es tarsait...Mert mondjuk utana szerintem teljesen jogos egy jobb csapott...De akkor ennek ertelme megint mi...Elvegre csak lejottunk mar a farol...

gyerekes 2008.02.25. 10:27:23

Azért az is hungarikum ám, hogy itt egy ilyen probléma felvetésénél idejön a bunkó, és büszkén neki áll följebb, lásd. koschwarz ("úgy tesztek, mintha soha nem parkoltatok volna faszkalap módjára"), meg Dors, akik egyenlőbbek az egyenlőknél.

Ha beszólsz a bunkón parkoló autósnak, te vagy a bunkó ugye, ha meg visszadobod a csikket a szemetelőtahónak, akkor is te vagy a bunkó.

Simán nevelni kell szerintem is ezeket, margarinnal, beszólással, matricával, fotózással.

Otthon nem mondta neki anyu, hogy nem szarunk bele a tesó kajájába, mert nekünk is rossz lenne, ha ő beleszarna a mienkbe, ennyi, nem kapta meg a nevelést otthon, hiányzik az agyából ez a szelet, ami arra való, hogy bele képzelje magát más helyébe. Tahó családból jön szegény. Ezek tényleg nem értik, hogy mi a bajunk. Nem fejlesztették ki benne ezt a képességet.

Walter Melone 2008.02.25. 10:29:39

simu 2008.02.25. 10:18:47


szó sem volt "kulcsal karmolasról" !
A lényeg pont az, hogy nem okozol kárt! Csak kellemetlenséget. Különben nem hiszek abban, hogy mindent csak szabályok, törvények szigorításával kell elérni. Egyébként, pedig a szépszó hatástalan ezeknél az embereknél. Mint ahogy ez a szórólap is az sztem.

Jefe 2008.02.25. 10:35:05

risso
Nekem is eszembe jutott már, hogy veszek néhány mozgássérült piktogrammos matricát és ilyenkor alaposan felnyomom a szélvédőre. De rájöttem, hogy igen hamar csődbe mennék. A szórólap jó. Inkább ezt tegyétek a postaládába, hadd szórja mindenki a bunkók autójába.

simu 2008.02.25. 10:36:23

Walter Melone:

A kulcsos nem Neked szolt sry, az elotted irok mar ilyet is emlitettek...Persze szerintem is hatastalan a szorolap ebben is egyetertunk...Szo nem volt szigoritasrol, foleg azutan amit most eljatszottak szigoritas cimen, ami konkretan leginkabb egy kover kasza (buntetesi tetelek emelese)... Most is ratehetnek a csekket...csak nem foglalkoznak vele... Most a legnagyobb problema, hogy akkor mi lenne ha mar a kozteresek is kiszedhetnenek a kocsibol, nameg trafizhatnanak... Nem...Azt sem csinaljak ami aktualisan a dolguk lenne... en ha bakiztam akkor vallaltam ami utana jott...en is kaptam anno 8 ropis csekket mert ralogtam a zebrara...ok..en voltam...jogos...

risso 2008.02.25. 10:47:20

Jefe
ne hidd, hogy ez millós projekt. A nyomda ingyen nyomta (kb 5,5Ft/db lett volna az ára) a honlapneveket (.eu, .hu) kb 18eFt-ért vettem meg, a honlapkészítő a kreativ ingyen dolgozik, az eddigi postaköltség kb 23eFt - ezt a mi cégünk köhögte ki. A következő adag szórólapot ki kell fizessük, de úgy néz ki, hogy lesz aki besegít anyagilag. a fentit csak azért írtam, hogy ne tartsanak senkit se vissza az anyagiak, ha szerinte fontos dologról van szó!

Jefe 2008.02.25. 10:49:19

Hát nekem nem adtak kedvezményt a matricaboltban, csak néztek, hogy mit akarok 30 ragaccsal.

Jefe 2008.02.25. 10:50:08

De félre a tréfát, szerintem szép a kezdeményezés és sok emberre számíthattok. Csak meg kell őket szólítani.

simu 2008.02.25. 10:50:38

Risso:

Nem akarnek rosszmaju lenni, de ez egy gyenge marketinglepesnek tunik... A rosszmajut a gyengere ertettem a marketinggel nincs baj, hiszen mindent el kell adni vhogy... Ugyanakkor eleg kicsi az eselye, hogy ez durranjon es hirtelen mindenki megismerne a cegeket akik tamogatjak...Szerintem...

Jefe 2008.02.25. 10:52:10

Mondom, meg kell szólítani az embereket.

Rocko- 2008.02.25. 10:55:51

szórólapon gondolkodtam, bár a szélvédőra ragasztott matrica hatásosabb, azt nem szedi le egy ablaktörléssel.

29 Palms 2008.02.25. 00:30:02
itt is így kéne. :)

Dors 2008.02.25. 07:52:31
2) lehet, h kicsik a parkolók, de az ajtótól távolabb annyi üres hely van általában, h csak na.
4) minden harmadik? reggelente a fővám téri vásárcsarnok mellett megyek el. sportot űzök a számolgatásból, és általában a 20 kocsiból 7-10-en van rokikártya. a jogosságát viszont nem tudom.

Jefe 2008.02.25. 08:31:19
naja, csak ahogy olavstam vannak módszereid ennek a kezelésére. :)

aszfaltbetyár 2008.02.25. 08:52:19
hát ha a vezető oldalára állnak rá, akkor kicsit gázos beszállni, és kitolatni.

Walter Melone 2008.02.25. 10:57:16

Risso!

Hogy lett ATTYLA a neve a kollégádnak?

Jefe 2008.02.25. 10:59:50

Rocko
Bizony keményen is fel tudunk lépni, ha valaki nagyon hülye, de ebbe most ne menjünk bele, extrém eset volt.

koschwarz 2008.02.25. 11:01:51

gyerekes:

teljesen egyetértek azzal, hogy csak az aprkoljon a mozgássérült-helyen, aki rászorul. ez természetes, és én sem vagyok bunkó.

engem csak az álszent és szánalmas okoskodás háborított fel, ami itt folyik. és ha te személy szerint még egyszer sem parkoltál faszkalap módjára (nem csak rokkanthelyre, hanem bárhogy máshogy, máshová), akkor bizony kiérdemled a becsületrendet. de ezt nem tartom valószínűnek. a valiág nem fekete-fehér, ahogy itt egyes naív szentéletűek elképzelik.

ezt tartom álszent dolognak.

meg akkor nevezzük azt is hungarikumnak, hogy mindenki megpróbálja megmondani a másiknak (itt speciel dors-nak), hogy mit képzel, hogy egyáltalán 5 gyerekkel akar vásárolni menni. mit képzel, hogy egyáltalán elmegy hetente a teszkóba. mit képzel, hogy a nagy autójával problémás neki a parkolás a 2x1 méteres felfestett parkolóhelyen. stb. miért ne tehetné?

ti sem vagytok jobbak, mégha azt is képzelitek.

Jefe 2008.02.25. 11:06:14

koschwarz
Ebben igazad van, de ne feledjük, hogy Dors feltétlenül meg akarja magyarázni, hogy miért állhat rokihelyre.

koschwarz 2008.02.25. 11:08:57

ja igen, ezt is írni akartam, nem értek vele feltétlenül egyet, csak ami "ráömlött", az egy kissé zavart.

Gerolsteiner 2008.02.25. 11:14:44

Alapvetően két kérdésről megy a vita a hozzászólásokban: az alapkérdés a mozgássérültek parlkolóhelyeinek jogosulatlan használata. Ez minden esetben kerülendő lenne, akkor is, ha az ember 5 gyerekkel megy vásárolni. Én azért a társadalom szempontjából károsabbnak ítélem, amikor valaki szimplán tahóságból áll be ezekre a helyekre, a hamis vagy csalással szerzett igazolványokkal visszaélők esete pedig még ennél is rosszabb. (Azért, mert egy jól működő rendszerben az igazolvány nélkülit megbünteti a rendőr/közterületes, viszont utóbbiak simán megússzák)
A másik probléma a parkolóhelyek kialakítása; Magyarországon a parkolók felfestése még a kispolszki, dacia, trabant járműparkra épül, holott azon már túlléptünk. Ezen kellene változtatni, szerintem megérné. Egyrészt a helyek nagyobbra festésével, másrészt "babakocsis" helyek kijelölésével. Összességében kevesebb hely lenne, de szerintem mégis jobb lenne.
+ megkülönböztetni a parkolásra jogosító és nem jogosító rokkantigazolványokat; a hamis igazolványosokat keményen szankcionálni

Jefe 2008.02.25. 11:16:51

Egyet értek Gerolsteinerrel, annyi kiegészítéssel, amit már korábban is írtam, hogy az autósok igen nagy hányada pusztán kényelmi okokból jár kocsival. Tessék sétálni.

risso 2008.02.25. 11:35:59

Simu
mindig felmerül, hogy mi ebben az üzlet (gyenge marketing lépés). Nekem semmi. A cégünket eredetileg be sem akartam venni. Ha megnézed mivel foglakozunk (nagy tömegű áruk szállítmányozása) gyorsan rájössz, hogy ez nem az a műfaj, amit boldog/boldogtalannak reklámozni kéne. Kevesen vannak ma az országban akik pár ezer tonna gabonát/szenet/műtrágyát stb fuvaroztatnak egyszerre hajón/vasúton. Ráadásul mind ismerjük őket. Persze marad a kérdés, akkor minek? Csak. 1. Mert szerintem nem arról szól az élet, hogy mennyi pénzt keresel - én a klasszikus értelemben nem vagyok gazdag, mert nincs sok pénzem (mi az hogy sok?), de úgy gondolom, ha megdobnának mondjuk 10 millával akkor értelmesen nem tudnám magunkra költeni. Itt az értelmesen és a magunkrán van a hangsúly, mert másra pl hajléktalanok helyzetének javítása vagy cigányok integrációjának segítésére, oktatásra messze több pénzt el lehetne költeni értelmesen. Nem szeretnék nagyobb lakást (vagy házat) nem kell újabb és jobb autó a mostaninál (7év 190e km) a gyerekeim tanítattására van pénzem (remélem)... de 2. utálok, rühellek olyan világban élni ahol az a morál csökkenni látszik. Elmenni nem akarok. Remélem jómagam, még inkább a gyerekeim egy etikusabb világban fognak élni - én ennyit tudok hozzátenni és ez az nyereség amiért csinálom. Tudom, most 82-en fogják azt írni, hogy milyen naiv vagyok. Igazatok van, valszeg ahhoz a 75%-hoz tartoztok. Valamelyik honlapon láttam egy szavazást, hogy változtat-e valamit a "mashelye". 25% azt mondta hogy igen, 75% azt, hogy nem. Ez a következő amin változtatni kéne.

simu 2008.02.25. 11:40:27

risso:
Korrekt es egyetertek...Egy dologban nem...A moral nem csokkenni latszik, hanem egeszen konkretan, mar eppen talan maradt belole vmi...

risso 2008.02.25. 11:55:44

Walter Melon
Attyla nem közvetlen kollegám, hanem jó barátom + kreatívunk, aki a naptárakat, feliratokat, prospektusokat csinálja nekünk. Attilaként van anyakönyvezve, ez csak poén/fricska (két ss-t nem tudott a nevébe csempészni így lett "y" :) :) ). Őt kértem meg, hogy nyomtattasson eredetileg matricát amiből az lett amit láttok. Gyakorlatilag nekem csak a háborgásom volt - ő adott formát, ötleteket az egészhez

Dors 2008.02.25. 11:58:12

Ha nem lenne egyértelmű: az öt gyerekem nem nekem van,hanem egy családtagomnak.Nekem csak egy van,de mindenkit biztosítok,egy bébihordót sem könnyebb egy húsz centis résen kivakarni,mint ötöt.

Azoknak,akik azt mondják,hogy gyerekekkel vásárolni menni micsoda fújj-fújj dolog,annak csak azt tudom mondani,hogy ez kábé annyira értelmes megnyilvánulás,mint a rokkant ne Tescoba menjen,hanem a Taigetoszra...

A margarinos esettel egyetértőknek pedig annyit tudok mondani: neten névtelenül lehet keménynek lenni,de szerintem ha egy nagydarab 120 kilós kopasz,aki ugyanolyan IQ fighter,mint a margarinos mozgássérült védő,csak ő éppen a kisgyerekesek irányába, odamegy,és szépen rituálisan kihúzgálja a bátor polgártárs összes fogát egy kólásüveg segítségével szerintem többen fognak neki tapsolni,mint a margarinos igazságosztónak,de lehet,hogy csak én gondolom így.

A gond ezzel a nagy bátorsággal az,hogy minden ilyen hős az 50 kilós kismamát megy oda egrecíroztatni (keni be margarinnal a kocsiját,vési bele a névjegyét,stb) .Szeretném,ha ezeket a bátor megnyilvánulásokat első körben a jelenlegi értéken mondjuk 8 millió fölötti kocsiknál kezdenétek el alkalmazni.Aztán lehet basztatni a kismamát kombi suzuki swiftben vagy 15 éves Opel omegában.Mondhatnám úgy is,hogy lehetne a saját súlycsoportban keménykedni...
Továbbá: sokan jöttek itt azzal,hogy én nekem nincs jogalapom odaállni azért,mert más is megteszi.Ellenben a védelmezőknek van joguk garázdaságot elkövetni.Ahamm-ahamm,kezdem kapisgálni.Mindazonáltal azt hiszem,elég sokmindenre hajlandó lennék,ha egy mozgássérült akarna a szomszédságomba költözni,hogy ezt elkerüljem.Alapozom ezt a médiában szereplő esetekre,és az itt megnyilvánulókra...

Jefe 2008.02.25. 12:03:33

...hát erre már tényleg nem tudok mit mondani.

Dors 2008.02.25. 12:09:04

Én meg arra,hogy sokan feljogosítva érzik magukat egy "jó ügy" zászlaja alatt kiélni az elfojtott agressziójukat,illetőleg olyan szintre süllyedni,ami morálisan bőven a mozgiparkolót elállóké alatt van,illetőleg a béka feneke alatt.

De meg lehet kérdezni egy tolószékest arról,pusztán elméleti szinten,mi a véleménye a margarinos igazságosztóról-valószínűleg hálakönnyek és meghatottság helyett zokogva fogja verni a fejét a falba,hogy miért kellett ezt.

De arról is meg lehet kérdezni az átlag mozgássérültet,mi a véleménye arról a társáról,aki jóóól megmutatta a TV nagy nyilvánossága előtt,és jóóól megmondta,hogy mekkora bunkóság,hogy Marikanéni kisboltja nem akadálymentes,illetve a karakkószittyószorcsogi postahivatal sem az.

Szerintem sok kommentelő velős odamondogatására több mozgássérült "szégyellte el" magát,mint olyan,aki már parkolt ilyen helyen jogosulatlanul...

Jefe 2008.02.25. 12:11:05

...és miért nem szeretnéd, hogy egy mozgássérült a szomszédodba költözzön?
...és mit mondanál a gyerekednek?

Dors 2008.02.25. 12:19:35

Mert nem szeretném,ha sztévernék az egész lépcsőházat akadálymentesítés címen.Mert nem szeretem a tévékamerákat az otthonomban.Mert nem szeretem a vadul óbégató,maguknak előjogokat vindikáló embereket.Mert szeretem a járdapadkát a ház előtt,aminek a rendeltetése az,hogy zivatarkor ne a kapun csorogojon be a víz,hanem a csatornába gyűljön össze.Mert szeretem a kapucssengőt kézmagasságban tudni.Meg ilyesmi.És pláne: szeretem,ha a közösköltségből a lépcsőházat festik ki a teljes lakóközösség megelégedettségére,nem rámpát építenek xy megelégedettségére.Ilyesmik.
Ott meg még hálistennek nem tartunk,hogy számokérjen a gyerek.De ha megkérdezné,akkor ezt mondanám neki.Ez az ügy jelentősen átesettt a ló túloldalára az elmúlt pár év során.És főleg: egy gyereknek,aki abba az iskolába jár,ahol életveszélyes a bútorzat,ellenben lift az van,mert kötelező,miközben a bordásfalat a sze4ntlélek tartja a falon,mert a rendes tornateremre a liftépítés plusszköltségei miatt nem maradt pénz (illetve normális székekre,hogy a gyerekek az azokon összeszedett gerincbántalmak miatt ne legyenek jogos felhasználói a rokkantkedvezményeknek felnőttkorukra) nem hiszem,hogy magyaráztatot kéne fűznöm.Látja ezt mindenki,milyen nevetséges egy olyan országban teljes akadálymentesítésért óbégatni és milliókat,milliárdokat követelni,ahol 4 tagó családok élnek havi netto 140-ből 42 négyzetméter távfűtéses panelban...

Jefe 2008.02.25. 12:25:39

...és Te komolyan azt gondolod, hogy minden mozgássérült olyan , mint aki a tévében obégatott? Erős általánosítás ez.

Walter Melone 2008.02.25. 12:33:52

Dors ne haragudj, de neked orvosi segítségre van szükséged.

Jefe 2008.02.25. 12:34:38

De szerintem Te is szóvá tennéd, ha vennél egy negyedik emeleti lakást és nem lenne lépcső, csak a harmadikig.

simu 2008.02.25. 12:39:02

Van ebben jogos meg kevesbe az is...azt is alairom, hogy Dors erdekesen talalta..en azt mondom mind a kettore szukseg lenne...akadalymentes bejutasra de ne a bordasfal karara...Hogy rovid legyek...

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.02.25. 13:00:33

Dors, te is vered az asztalt, csak más miatt... Ha épp mozgássérült lennél, akkor mondjuk fontos lenne, hogy elérd a kapucsengőt, és ne úgy kelljen felvinni kézben a negyedikre igaz? Tornaterem? Anyám kapj már a fejedhez. Olyan iskolát mutatok neked vidéken ahol a helyi kultúrházban meg a sportpályán folyik a tornaóra, és örülnek annak is, hogy a levegőn lehetnek. Laza a bordásfal? Kedves anyuka, oda kell küldeni 3-4 apukát akik fognak egy-egy fúrót-csavarkulcsot és tesznek 6 darab csavart bele, akkor majd nem lesz laza. Nálunk legalábbis így ment. Persze ott is volt aki hatalmas arccal ordított a szülői munkaközösség nevében a több pénzért, de általában mindenki leszarta.

simu 2008.02.25. 13:07:37

scheerti:

Ebbe nem akarnek belemenni de ugye nem azert adozom hogy en vakoljam a tornatermet...

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.02.25. 13:12:37

persze, hogy nem, de szerintem te is vállalod a vakolást vagy a bordásfal csavarozását, hogy elkerülje a gyereked a balesetet..

Jefe 2008.02.25. 13:24:22

Hahh, ilyen nálunk is volt. Az iskola szemétgyűjtést és udvartakarítást hirdetett. Egy másik apukával ketten nézegettünk tétován a meghirdetett időpontban + gyerekek. Elég családiasra sikerült a hangulat... :)

simu 2008.02.25. 13:39:43

nyilvan megtennem, de pont kapjak be, hogy meg kell tennem.......

Dors 2008.02.25. 14:28:21

Jefe:

1.:Nem veszem meg.

2.:Ha annyi eszem volt,hogy megvettem,nem óbégatok,hogy a többiek fizessék a lépcsőmet.

Ez egy kicsit olyan,mint megveszek egy házat,majd önkényesen lecsapok egy kis telekrészt a szomszédéból,mert nekem sok a gyerekem,és nekünk ez JÁR.Pl.Te is furán néznél.

Vegye meg.Csináljon rámpát.És fizesse ki.De ne velem és a többi lakóval akarja kifizettetni.Röviden ennyi.

És ez TÉNYLEG bennevolt a fókuszban.Prüszköltek a panelház lakóira,amiért a felújítási alapot nem óhajtották rámpára költeni,és közölték a hölggyel,hogy künn tágasabb.Ezek után azt hiszem,érthető az ellenérzés.

Mindahhoz joga van egy mozgássérültnek,amit írtál.Csak ne a lakóközösség pénzéből óhajtsa megvalósítani,mert esélyegyenlőség van...ne mások kárára akarjon egyenlőséget,mert az elég komoly ellenállást szül.

Rocko- 2008.02.25. 15:41:14

elég fura dors hogy gyereked van, de a szociális érzéked a 0 környékén van.

enverhodzsa 2008.02.25. 18:23:28

nem tudom miért baszogatjátok dors-t. sztem teljesen igazakat ír. a többiek legyenek olyan jók hogy, a fizetésük felét felajánlják valamelyik rokkant szervezetnek és ha ezt megtettétek, akkor hirdethetik az erkölcsi igét olümposzi magasságokból. spec. a mi házunkban 2 rokkant fószer is él, tény hogy semmi gond, probléma nincs velük azon kívül hogy, szinte minden este részegen(nem hőbörgős részegen) jönnek haza. erre kell nekik a segély? másrészt amennyire látom eltűntek a régi jó normál tolókocsik és nem látok mást mint elektromosakat. nos amíg egy normál tolókocsi 1-2 százezer ft.-ba kerül, addig egy elektromos 1-1,5 millába. szerintetek ezt ki fizeti? innentől kezdve milyen jogon mondják azthogy, ők nem kapnak semmit?

theo 2008.02.25. 22:05:03

Az általam az álamnak befizetett pénzből dotálják az oktatást, pedig elég régen jártam iskolába, az én pénzemből támogatják a TB-t pedig több mint 10 éve nem voltam kiirva betegálományba, a pénzemből épitenek egész Magyarországon utakat, pedig nem használok 500 kmnél többet, az én szja-mból fizetnek nyugdijat, pedig jó esetben kb 35 év múlva fogom élvezni nyugdijas éveimet...stb, stb.
Lesznek szivesek ezek helyet az általam fontosnak tartott dolgokra költeni (pl ingyen sör ;) )

theo 2008.02.25. 22:07:23

WTB Edit :(
álam=állam stb, stb :)

29 Palms 2008.02.25. 23:05:46

Igen, de amikor iskolába jártál, akkor a szüleid generációja pénzelte az oktatásod. Akiket ma a te adódból dotálnak oktatásilag, azok fogják fizetni a nyugdíjadat. Az utak meg részei egy bizonyos infrastruktúra nevű misztikus dolognak, amely meglepően tudja befolyásolni egy ország egész működését, beleértve téged is. És ha holnap vakbélgyulladást kapsz, akkor azért nem nyomnak a végén a kezedbe egy vaskos számlát a kórházban, mert fizetted a TB-t. A dolgok összefüggnek. Ami viszont tény és való, hogy az ingyen sör az kell. :)
Lusta vagyok már visszaolvasni, de látom az eredeti téma már elveszett és átalakult.

enverhodzsa 2008.02.25. 23:09:15

körülbelül hasonló dolgokat fizetek én is. DE : elfogadom hogy szarok az utak,pedig sportautóm van amihez jó lenne, táppénzen sosem voltam 20 éves korom óta vállalkozó vagyok ha valami kínom van magánrendelésre megyek mert ott kinyalja a seggemet a nagyméltóságú doktor úr és NEM rohangálok üvöltözve a tv-be meg nem írogatok habzó szájjal különböző fórumokra és blogokra.

1. ettől nem lesz jobb
2. az állandóan síró-rívó embereket utálják.

befizetem amit kell pedig baromira nem kapok érte semmit mint fentebb írtam, mégsem nyavajgok hogy, rámpa meg parkoló meg anyámkínja.....

enverhodzsa 2008.02.25. 23:13:04

az ingyen sör ok:)))))

camell 2008.02.25. 23:19:13

dors: szerintem is vizsgáltasd meg magad. Ne legyen így, de belegondoltál már abba, hogy bármelyik gyereked lehet még rokkant? Te sem szeretnéd, ha megadnák neked/a gyermekednek, ami elvileg jár neki? És belegondoltál már abba, hogy nettó 140-ből hogy a franca oldanád meg a normális közlekedést a négyemeletes panelban, ahol még lift sincs? vagy neked se adják meg az elsőbbséget, vagy mi?
theo: az ingyensört támogatom.
Egyszer olvastam egy jó megoldást valamelyik blogon. Ott a probléma az volt, hogy az autósok felálltak a járdára, ahol fel volt festve a járda széle. Emberünk nem csinált mást, mint fogott egy széles ragasztószalagot, ami jó erősen tapadt, és a felfestett sávval egy síkban végighúzta azt a járdán parkoló utón, mintha az az elválasztó csík lenen. Ezt kellene tenni a rokkantparkolóba álló atókkal is. Csak az ott felfestett jelzés nem egy egyszerű széles vonal...

Zolus 2008.02.25. 23:29:59

A jottszembe.freeblog.hu -n találtam egy idepasszoló szórólapot. Kicsit le kell görgetni és ott van.

camell 2008.02.26. 07:40:15

29 Palms: szerinted meg fogod érni a nyugdíjat?

enverhodzsa 2008.02.26. 12:15:48

miért van az ha valaki ír a nyomikkal kapcsolatos nemtetszéséről, akkor egyből jönnek az okosak hogy, majd ha te is az leszel meg a gyerekeid is meg a kiskutyád is meg bla bla bla. ki a szart érdekel ez a hogy ha meg de meg lehetsz meg mi lenne ha baromság stb....

nem vagyok az valszeg nem is leszek ha netalán mégis akkor sem követelőzők népes táborát fogom erősíteni.....

apamacko 2008.02.26. 12:27:12

Bocs srácok nem volt időm elolvasni mindenkit így lehet már írtatok hasonlót de én megfogadtam hogy legközelebb büntetek. nem tükörlerúgás stb. csak rárakom a korábban már csatolt képeket : "ön is rokkant szeretne lenni?" stb. de lehet hogy fújok egy kis habot a szélvédőre de nem csinálok maradandó kárt a kocsiban mert nem az a hüje !
Szerintem egy ilyen papírkirakós kampányt indíthatnánk !

Autós 2008.02.26. 13:52:50

DORS!

Leszarja mindenki az 5 gyerekedet, akkor sem sérthetsz semmilyen szabályt. Ha nem tudod megoldani minek csináltad meg őket?
Remélem legközelebb 1 kilós margarint kapsz a motorháztetőre.

Stink 2008.02.26. 17:20:08

azért azt "jó" látni, hogy a kommentelők között csak 2 emberileg dupla nulla egyén van... bárcsak a szabálytalankodóknál is hasonló lenne az arány.

enverhodzsa!
remélem felkenődsz a sortkocsiddal egy kamazra, de persze nem kívánom a halálod. utánna következik majd az igazán izgalmas élet, csupa kihívás, ne hagyd ki!


arra meg kíváncsi lennék hány követelőző rokit láttatok. egyet? ja értem, akkor jogos minden amit írtatok...

enverhodzsa 2008.02.26. 20:17:24

stink igazándiból te vagy a 0 csak annyira hülye vagy hogy, észre sem veszed. én veled ellentétben nem kívántam senkinek rosszat.
egyébként kenődtem már fel többmindenre különböző autókkal, és még mindig itt vagyok épen, egészségesen, követelőzésmentesen.

viszonzásul kívánom neked hogy, éld továbbra is a nagyszerű életedet amiben egy kocka margarin autóra dobása(vagy esetleg felmatricázása) jelenti a nap fényponját.

azt hogy, utána csak a hozzád hasonlóan magasan képzettek írják két n-nel.....

enverhodzsa 2008.02.26. 20:19:47

Autós! szüttyögjél máshova a trabant hycomatoddal....a hozzád hasonló mentális sérültekkel (idiótákkal) nem szívesen beszélget senki.

29 Palms 2008.02.27. 00:20:39

Dors, ez egy érdekes logika. Beállsz a rokiparkolóba, vállalod is büszkén, teszel a mozgássérültek jogaira magasról, de nehogy má' valami lepukkadt kripli bejöjjön a házba, mert neked jogaid vannak. :)
A margarinos incidensnek is megvan a gyökere. Előszöris mindenki kidolgozza a maga ideológiáját a kérdésre. A rendőrség sajnos nem tehet semmit, mert az ottan egy magánterület, ő oda nem megy be, meg kell a rendőr minden kamera mögé mert a kétmillió potenciális gyilkost kell féken tartani az autópályán. Az áruház - a magánterület gazdája - nem tesz semmit, mert az nehogy már az ő dolga legyen hogy KRESZ-t tartasson be. A szabályszegők úgyszintén, az egyikre azért nem vonatkozik a KRESZ mert nagycsaládos, a másik műszakban dolgozik, a harmadik anonim alkoholista, a negyedik őstermelő, vagy vállalkozó, veseköve van vagy épp munkanélküli. Vannak még a rokkantak, meg a normális többség. Ezek azok akiknek van némi fogalmuk arról, hogy mankóval vagy kerekesszékkel kommandózni a ki-be parkoló autók között esetleg kicsit bonyolultabb manőver is lehet, mert - húha, kapaszkodj - nem tudnak járni, a nagycsalád meg igen! Valamint hogy 50 vagy 200 méter legyaloglása között nem sok különbség van, de ha nem tudsz járni, akkor ott már számít. Próbáld ki egyszer csak úgy két mankóval, aztán visszafelé egyensúlyozz mondjuk még két tömött szatyrot is. És még így sem fogsz a közelében járni az érzésnek, mert utána leteszed és továbbsétálsz, de ezt a roki élete végéig csinálja. Ha idősebb lesz, akkor még nehezebben. Tehát azoknak akik mindezt belátják, és látják azt is hogy mind a rendőr, mind az áruház, mind a biztonsági őr kidolgozta a maga ideológiáját arra hogy miért ne kelljen dolgoznia, nem marad más csak a beletörődés, vagy az agresszió. Ugyanezt az analógiát vezesd le a motorosra, aki nekihajtott a kifeszített drótnak valamelyik nap magánterületen. Aztán gondold végig, és lásd be, hogy amennyiben folytatod a rokihelyre parkolást, annak bizony következményei lehetnek. És a margarin még a jobbik eset, tartok tőle hogy lesz még ezzel kapcsolatos attrocitás nem is túl soká.
Persze hogy ez nem normális, nem kéne hogy így legyen. Nem is lenne, ha elvinnék az autód, és majd visszakapnád ha kifizetted a büntetést.

Camell, feltett szándékom megérni a nyugdíjat. De ha mégsem sikerülne, kifejezetten örülnék ha az esetleges gyermekeim valami használható oktatásban részesülnének. Ha másért nem, akkor azért, hogy 28 évesen ne a töküket lógassák otthon arra várva hogy megdögöljek és felélhessék az örökséget. Bár ha lesz ingyen sör, én ezt se bánom. :)

enverhodzsa 2008.02.27. 01:21:09

29 palms. én is mondok valamit ezzel kapcsolatban.

1. biztos valamiféle unikum vagyok, de eddigi pályafutásom során (33 év) még nem láttam mozgássérült parkolóban, autóból kikecmergő majd utána tolókocsiba ülő embert.(nehezen is tudom elképzelin a manővert mondjuk egy trabanttal vagy más kiskategóriás autóval)bottal közlekedőt, sántítót igen tolószékest nem. sántítva meg bottal ki lehet szállni normál méretű parkoló helyen is az autóból. ennyi...

2. a rokkantak egyenlő jogokkal rendelkező emberek. tolókocsis tánc, tolókocsis kosárlabda, tolókocsis maraton, tolókocsis kiskutyafüle. ha ezek mennek akkor a +100 méter miért nem???

3. szisztematikusan tolókocsinak nevezem a tolókocsit és nyomoréknak a nyomorékot, ugyanis ha Jókainak(fekete gyémánt) és hozzá hasonló kvalitású embereknek megfeleltek ezek a szavak, akkor talán nekünk is. tudom a tólókocsi=kerekesszék mert nem kell tolni....ha ez igaz akkor vissza a 2-es ponthoz...

4. tele van a tököm azzal hogy, már semmit sem lehet a nevén nevezni. a vak az látássérült a süket hallássérült a hülye mentálisan sérült a buzi meleg a leszbikus gayelle!!! a néger meg color people:))

5. baszogatod a tesco-t hogy miért nem szerez érvényt a parkolási rendnek. valszeg azért mert törvény kötelezi rá hogy x számú parkoló mellé y számú mozgássérült parkolót is kell építenie. de mivel a tesco PROFITORIENTÁLT cég(mint a cégek 99,9%-a) és mivel a nyomik nem jelentenek különösebb vásárlóerőt nem érdekli őt.

6. mondom mindezeket úgy hogy, soha ismétlem SOHA nem állok mozgássérült parkolóba, csak egyszerűen elegem van azokból cigányok, nyomorékok stb...akik semmit sem tesznek le az asztalra ellenben fennhangon követelnek mindent.
majd ha végre megtanulnak csendben kérni és utána megköszönni dolgokat, akkor esetleg...

enverhodzsa 2008.02.27. 01:22:41

ja igen. ingyen sör jöhet.

Rocko- 2008.02.27. 07:46:04

enverhodzsa
hát én még nem láttam egyetlen követelőző mozgássérültet se. de azért megadom neki, ami jár. és (nem személyes) tapasztalatból tudom, h azért nem olyan egyszerű móka kikászálódni egy kocsiból mozgásérültként.

29 Palms 2008.02.27. 00:20:39
rendőrség, áruház: tipikus "ez nem az én dolgom" hozzáállás.

DJ BP 2008.02.27. 16:14:24

,,Tehát pl vélt jogaiért a Fókusz kameráival a háta mögött minősthetetlen stílusban óbégató,követelöző mozgássérült lehetséges,hogy megkapja a rámpáját,de egész biztos,hogy a lejáratott,meghurcolt szomszédok tenni fognak róla,hogy ne legyen benne sok köszönet."

Te büdös tahó, annak volt előzménye, hogy a lakóközösség nem volt hajlandó megcsináltatni, innentől kezdve ne a szerencsétlen tolószékes legyen a hibás. Az 5 gyereked közül egyikőjük netán ilyen helyzetben lenne másképp gondolkoznál

Peter 2008.02.27. 16:22:42

,,a rokkantak egyenlő jogokkal rendelkező emberek. tolókocsis tánc, tolókocsis kosárlabda, tolókocsis maraton, tolókocsis kiskutyafüle. ha ezek mennek akkor a +100 méter miért nem???"


Tudod te mennyire más az ilyen emberek élete? Amit nem látsz, a WC, fürdés, lefekvés, öltözködés, orvoshoz járás, stb. stb. Mert én tudom, nagyon közelről látom ezt mondhatni, velem történik... Tudod, szűk helyen ki sem tudok szállni. + ha nem mozgi helyen szállok ki (szinte mindig), járdára feljutás is bonyolult. Másrészt léteznek maraton futók, ennyi erővel minden egészséges ember kilométereket gyalogol naponta? Ostoba szöveg... Sajnálod tőlem azt a 100 métert? Vagy egészségesnek miért oda kell beállni? Kevesebbet bír mint én?

29 Palms 2008.02.28. 00:18:33

Enverhodzsa, unikum vagy, ez a jó hírem! :)

1.) Léteznek a tolókocsisok...figyeled a szóhasználatot? :) Erről ennyit.

2.) Komolyan nem értem, hogy hol itt a probléma. A jogaik ugyanazok, rendben van. De tényleg úgy véled, hogy ez valamiféle érdemtelen kiváltság? Egyszerűen arról van szó, hogy ami neked fel sem tűnik, azzal ő megkínlódik. Az emberi közösségek, országok, városok, szerencsére nagyjából dolgoznak azon, hogy a közéjük tartozók életét lehetőség szerint igyekezzenek megkönnyíteni értelmes döntésekkel. Gyorspénztár az áruházakban, a gyerekkocsis lift a metróállomáson, a kapaszkodósáv az autópályán, mind-mind valamiféle válasz olyan igényekre, amelyekkel gördülékenyebbé lehet tenni mindenki életét. Mindezek azonban csak akkor működnek, ha a közösség józan ésszel él velük, és nem visszaél. Én jövök-megyek Európában, látok sokféle közösséget. És sajnos tényleg nagy a kontraszt. Magyarországon bárki képes előadást tartani az önigazolási tételeiről. De egy percig sem hajlandó elgondolkodni azon, hogy mennyiből tartana mondjuk nem keresztbetenni egymásnak. Teszem azt Béla gerincsérült, hadd álljon már meg közelebb a bejárathoz. Sanyi meg Józsi csak két kólát vesz a Tescoban, hadd álljanak már a gyorspénztárba anélkül hogy betolom eléjük az egész hétvégi bevásárlást. Dorsnak meg kisgyereke van, ne kelljen már lépcsőn cipelnie, nem rúgom szét a liftet. Sőt, léteznek olyan bevásárlóközpontok, ahol a női és a férfi mosdók mellett van egy 3. ajtó, ahová a kisgyerekes anyukák járnak pelenkázni a gyermeket. És tiszta, ha lenne gyerekem, simán le merném oda tenni. A buszsofőr leszáll és lenyitja a rámpát a babakocsisoknak is meg a kerekesszékeseknek is. És senki nem őrjöng, hogy pusztuljanak a kismamák. Szóval nem értem, tényleg, akkora áldozat lenne nem beállni a rokihelyre?

3.)-4.) Nekem tökmindegy ki hogy hívja őket.

5.) Így igaz. Ők megtették ami elő volt írva, a morál nem a Tesco hibája. Csak sajnos senki nem akarja megtörni ezt a "nem az én dolgom" kört. Pedig ez sem tartana sokból. Maradnak azok akik esetleg szólnak, vagy rosszabb esetben bosszút állnak az autón...egyik sem jó megoldás. Mellesleg többet én sem fogok szólni, ha szemmel láthatóan mozgékony embert látok a rokiparkolóban, be fogom mondatni a hangosbemondóban, hogy "Az XY rendszámú, mozgássérült parkolóban álló autó tulajdonosa kérem álljon máshova, különben az autót 1 percen belül elszállítják." Az autó nem sérül, a tulaj nem sérül, nekem meg szebb napom lesz. Mi kell még? :) Köszi Scheerti az alapötletért.

6.) Nem vagyok benne biztos, de úgy tudom, hogy Magyarország egyik legnagyobb problémája, hogy a munkaképes korú társadalmi réteg elenyészően kevés része tesz le bármit is az asztalra. Legnagyobb részük inkább a zsebébe tesz dolgokat, pl. a be nem jelentett jövedelmét. Azt hiszem ennyire nagy arányban azért sem a cigányság, sem a rokkantak nincsenek jelen a társadalomban. Ezt a jelenséget kár párhuzamba állítani a rokiparkolókkal.

enverhodzsa 2008.02.28. 01:17:23

sok igazság vagyon azokban amiket írtál, de elég késő(korán) van és nem nagyon van kedvem válaszolni.

egy dolgot mégis írnék. ma magyarországon közel 1 millió rokkant van. őket tartja el a 3 millió aktív ember. kiszámolhatod mekkora terhet ró ez rám, rád és az összes keresőre. tehát jogosnak érzem hogy, igen is örüljenek annak amit kapnak mert az is nagyon sok, és ne követeljék még külön 100 milliókért rámparendszer építését különböző lakóközösségektől. ésatöbbi ésatöbbi

persze lehet rám fröcsögni meg dorsra is. rajtad és pár másik emberen kívül a többiek nem is tudtak mást tenni. az ilyen nívótlan "mennyé' szembe a kamazzaaa emberek mennyivel jobbak a nyomorékok parkolójába beálló kopasz, fuxos mercistől?

29 Palms 2008.02.28. 23:35:23

Enverhodzsa, átérzem a késői/korai kommentelés fájadalmát, nekem is csak ilyenkor van időm. Szerintem amit lehetett, kitárgyaltuk. 3 óra múlva már úton leszek, így most röviden csak annyit, minden jót. Majd kivárjuk Scheerti mikor tálal valami új vitaanyagot. :)

camell · http://indafoto.hu/camell 2008.02.29. 14:35:59

Enverhodzsa: itt a baj. Meg kellett volna nevelni mindenkit otthon, by the szülei. Csak úgy lehetne ezt az egész "rokkantparkolóbaállokmertmegtehetem" (akármim van)-dolgot, hogy megbüntetni őket. Nagyon. Egyszer elkapnak- 100 000 2 napon belül, vagy leülöd 5000/nap, és benne lesz az erkölcsidben is. Másodszorra félmilla, két napon belül. harmadszorra öt év kóter, és közmunka, mert dolgozzon meg a kajáért, szálásért, ruháért, és ne az én adómból menjen ez is. És ha mondjuk utakat építenének, nem 2013-ra lenne kész az M0-s.

NGA 2008.04.09. 08:45:59

SOHA nem állok mozgássérült parkolóhelyre, azonban van egy 1 éves
kisgyermekünk. A pécsi Makay u.-i Tesco parkolójában a mozgássérült
parkolóhelyek mellett, és részben velük azonosoan ( fel van festve a
mozgássérült, és a kisgyermekes ebléma is) ki vannak alakitva un.
kisgyermekes parkolóhelyek is. Ezek arra szolgálnak, hogy az olyan szülők
is, mint én, akiknek pici gyermekük van, aki gyermekülésben utazik hátul, és
még nem tud magától beülni, és magát bekötni, lehetőség legyen arra, hogy a
gyermeket berakjuk az ülésbe. Erre gondolt a Tesco áruház is, amikor
létrehozta ezeket a parkolókat.
Kimondottan rosszúl esett, hogy megtaláltam az autómon a szórólapot,
ugyanis KINOSAN ÜGYELEK ARRA, HOGY SOHA (ISMÉTLEM SOHA) NE ÁLLJAK
MOZGÁSSÉRÜLT HELYÉRE.
Kérem, hogy azokat, akik a szórólapokat a kocsikra rakják, erre
figyelmeztessék.
Mi nem mozgássérült parkolóban, hanem kisgyermekes parkolóban áltunk, ami
ki is látszott a kocsi alól. A kocsiban jól látszott a hátsó ülésen a
gyermekülés.
süti beállítások módosítása