S-blog

Átment a lábadon a Family Frost? Eleged van a bunkó autósokból? Van egy jó linked vagy videód? Esetleg anyáznál egy jót, vagy csak javaslatod van? Kattints a nevemre és írd meg nekem azonnal!

Ezekről beszélünk

scheerti videói

Prostreet

Krosszmotor? Az ellen nem véd!

2008.05.11. 19:13 scheerti



Ha már ennyire benne vagyok a gyorshajtós posztokban, akkor a 7 fő bűn egy más fajtájáról is szeretnék néhány szót ejteni. Ugye, aki ezeket megszegi, az fizessen. Az alkotmányjogász kiakadt mint az órarugó, a tévékettő meg bedobja a piros hetest, Graz városát, a maga 30 km/h-s korlátozásával. De a gyorshajtásból elég is, van itt más csemege. Név szerint az, hogy fizessen háromszázezer forintot az a bűnös, aki járművével behajt a temészetvédelmi területekre. Mert ott rengeteg baleset van ám. És ennek a törvénynek elvileg nem a totális kasza lenne a célja, igaz? Azzal indokolták a az objektív felelősséget, hogy a balesetek száma kiugróan magas, az EU által előírt szintre kell csökkenteni, aztán lesz ám majd a Balkánból Kánaán. De jó lesz nekünk.

Hanem állambácsi  nem hülye, az alkalmat megragadva kitaláta, hogy az erdőben motorozni csúnya dolog, bassza zöldek csőrét is, meg külkönben is, a mókus leesik a fáról a motorhangtól. Igen, természetvédelmi területen motorozni és Quadozni nem helyénvaló. Mondhatni elítélendő. Azért elítélendő, mert a motorosok és Quadosok között is van 5-10%-nyi vadbarom, akik képtelenek bármiféle szabályt betartani. Aki ugrott már el száguldó Quad elől, az tudja miről beszélek. Szóval büntetni kell, értem én. Én sem megyek ilyen területekre motorral, pedig szerettem motorozni az elhagyott földutakon( nem természetvédelmi terület, földút).
 

Egy külsőre leharcolt állapotban lévő használt Yamaha YZ 250-es krosszmotor olcsóbban jön ki mint a büntetési tétel. Csak le kell adni a megrendelést, aztán jön a konténerben, egyenesen Japánból. Nem kerül sokba, viszont megy mint a vadbarom. Mindezt köszönheti az 55 lóerős motorjának, meg az alig egy mázsás súlyának.
 

Kérdés: Mit fog tenni az a bűnös, aki természetvédelmi területre téved a motorjával
?


A,

 Megáll, amikor a rendőr a közútról rávillog, leállítja a motort, udvariasan köszön a rendőrnek, személyes adatait átadva megbánja bűneit, elteszi a háromszázezer forintos csekket, majd sűrű bocsánatkérések közepette nézi végig, ahogy a rendőr feljelenti, mert a motorján nem volt rendszám sem. Ezek után a motort utánfutóra teszi, hazamegy, eladja, és belép a Levegő Munkacsoportba.


B,

Meglátja a rendőrt, beint neki, visszakapcsol, csavar egyet a gázkaron, és elporzik a távolban. Esetleg megvárja, amíg a bekötőút kövein a rendőr letépi az Astra olajteknőjét, majd a dombtetőn megállva hangosan kiröhögi a káromkodó egyenruhást, és utána hajt el.


Ugye látjuk, hogy mennyi az esélye annak, hogy egy gyakorlott motorost elkapjon a rendőr?

Akkor majd az erdő dicső őrei! Igen, nekik van Lada Niva terepjárójuk, ami pont arra jó, hogy kemény terepen is tudjon haladni, LASSAN. Viszont jól zár az ablak, így nem megy be a por, amit a motor felver.

A Bakonyban próbálkoztak ún "krosszmotoros rendőrökkel". A fatolvajok ellen kiváló megoldás, viszonylag gyorsak voltak, fürgébbek mint az a bizonyos piros zsiguli, amivel a brazil válogatott jár(t) fát lopni. Aztán rájöttek, hogy a Simsonos hülyegyerekeken kívül senkit nem fognak elkapni, mert a két szoftenduro, amit kaptak, olyan volt mint az univerzális távirányító. Elvileg mindenre jó, gyakorlatilag pedig használhatatlan. Ráadásul nem saját motorok voltak, bérelték őket, tehát nem mehettek bele egy kemény üldözésbe, amelyben biztosan alulmaradnak, és ha nincs szerencséjük, akkor a motort is odaverik valamihez. A kilenc sógor, akiket elkaptak, pedig egymást dobták fel, ezért volt a bukta. Nem ártott nekik, gyűlölöm, ha Balkánnak nézik a magyar erdőket. És az YZ csak a szuperolcsó példa volt, egy 450-es vas ellen NINCS olyan rendőr aki fel tudna lépni, persze ha nem rendszeresítenek az egyenruhásoknál szolgálati szögeslécet, vagy AK-47-est...

Nos, akkor nézzük, ki-mit gondol a dologról:


119 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://scheerti.blog.hu/api/trackback/id/tr56463979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.05.11. 21:47:06

csiky, hogyé' megy az YZ kilója? :)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.05.11. 21:50:32

TPZ, az angol futballhuliganizmust egy valag kamerával sikerült megoldani. A meccsek előtt 3 órával behívták a lebukott huligánt a helyi rendőrségre, leültették, nézhette a meccset tévében, majd 2 órával a meccs után visszaadták a papírjait és mehetett amerre akart. Itthon ezt, hogy csinálnád? Jó idő esetén bevinnéd az illetőt, nehogy motorozzon? És nagyon sok olyan van, hogy a környékbeliek feldobnák az illetőt, ha tudnák kiről van szó.. De mondom, városban nem látsz krosszmotort, falun meg a besúgás nem szokás..

TPZ 2008.05.11. 21:55:43

"falun meg a besúgás nem szokás.."

Nem szívesen mondom ezt (és tényleg nem), de akkor motiválni kell a szomszédokat ott falun... A 300-ból talán futná.

csiky944 2008.05.11. 21:56:44

scheerti megmondom őszintén a tököm tudja :)

Netuddki. 2008.05.11. 21:57:46

"Kérdés: Mit fog tenni az a bűnös, aki természetvédelmi területre téved a motorjával?"

Az egurult kobakját fogja keresgélni amit lenyisszantott egy kifeszített drótkötél?

AP (törölt) 2008.05.11. 22:02:02

puskákat a mókusok kezébe!!

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.05.11. 22:03:08

Na, uraim. Ugye tudjátok, hogy onnantól, hogy kifeszítitek a kötelet, az már gyilkossági kísérlet, ha nagyon forszírozzák.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.05.11. 22:03:19

...Azért nincs nyilvántartás, mert az ilyen motorok többségét az emberek nem újan veszik, hanem egy sima adásvételivel, oszt' csá...

A motorokat igen, no meg azért is mert ami CROSS motor az nem rendszámozható.
Nagyobb baj, hogy az EU többi államában VIZSGÁZTATHATÓ quadok, itthon továbbra sem kanak rendszámot. Ez a következő helyzetet hozza:

a, mész az erdőt elkerülő úton a quad-dal, szabályosan, igen ám: de az már KÖZÚTnak számít -jó 15 éve- akkor is ha sima murvás, vagy egyszerű földes felületű. Tehát kb. 300EFt bírságnak néz ki, ha ilyen helyen haladsz a -rendszámozásra mindenhol alkalmas- de itthon vizsga nélküli quadoddal.

b, Bent rongyolsz az erdőben, a franc sem látja, de ha nagynehezen mégis kiszúrja a rendőr-astra/niva, esélye nincs utolérni, nem úgy mint közúton.

Tehát mi marad ? Egyértelmű. Csak az egyik szabálytalanságot kéne megszüntetni, a másik megszűnne magától!
Annak idején kitaláltam az ÖnkéntesAzonosítót a quadokra, mit kb. 200-an viselünk azóta, vállalva hogy rendszám nélkül is azonosíthatóak legyünk, vállaljuk ahogy motorozunk. Kedves elvtársak ott 'fenn' : Szívesen cserélnénk valódi rendszámra mindannyian, még pénzt is adnánk érte! Ideje lenni DOLGOZNI ott "fenn" a hivatalban...

Nzoltan 2008.05.11. 22:03:31

Ezért kár volt írni egy posztot. Csak a szarozás megy, de nincs benne semmi konstruktív. Szeretnék már látni egy értelmes ötletet a probléma megoldására.

naat 2008.05.11. 22:05:44

A cross-osok valszeg tényleg csak időbeli egybeesés miatt kerülhettek ebbe az idióta csomagba. Egyébként tényleg barmok, akik a kifejezetten védett területeken nyomulnak, jó esetben az úton, egyébként az aljnövényzetet nyírják, és valóban zavarja a vadakat - azokat sokkal kisebb zajjal is ki lehet kergetni a világból. És azért azoknak is van eszmei/anyagi értéke, a védettség nem baromság. Aki olyan kemény, menjen ki/csináljon pályát - azért ez cross-nál sztem tényleg nem olyan nagy kunszt, mint összedobi egy gokartpályát - aztán ott mutassa meg, hogy mit tud (ha egy két gyakorlottabb ellen kell stopperleni, akkor már nem is lesz olyan nagy arcuk), mert a motorsport alapvetően sztem is jó dolog (bár én az aszfaltot kedvelem). Vagy ott vannak a sima dűlőutak, azért abból is van elég, nemtom, miért kell kifejezettn érzékeny területeken nyomni(húzni).
Pont olyanok, mint ezek a szabályhozók, a saját gyengeségüket próbálják azzal palástolni, hogy ott erősködnek, ahol nincs összevetési alap.

Nzoltan 2008.05.11. 22:10:10

Különben meg nagyon eccerű. Akit elkapnak a védett terület szétbaszása közben, teljes vagyonelkobzás és kész. Senki nem merné megkockáztatni hiába 10000 az 1-hez az esély.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.05.11. 22:11:41

Nzoltan,

konstruktív dolgot szeretnél? Miért egy bloggertől várod el, ha egy komplett, erre kiépített apparátus sem képes megoldást találni évek óta?

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.05.11. 22:13:50

csak ebben az a vicces, hogy a vagyonelkobzás alkotmányellenes. Nem tarthatsz pogromot minden krosszmotorosnál, mert akkor te semmivel nem lennél különb mint a diktátorok.

cash 2008.05.11. 22:15:10

nem olyan nehéz ám őket elkapdosni... a falusi rendér TUDJA, hogy kinek van krosszgépe, ki hol lakik, elég kicsit megkergetni, aztán otthon megvárni apukával együtt. Fel nem jelenteni elsőre, helyette megkérni szépen, hogy senkit sem zavarva tegye ezt a dolgot (nem lehetetlen). ha ebből nem tanul, videófelvétel, pár tanú (szomszédok), és mehet a feljelentés

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.05.11. 22:18:29

De a falusi rendőr ebbe konkrétan beleszarik. Másrészt ha nincs tettenérés, akkor max azért basztathatják, hogy rendszám nélküli motort vezet. A videófelvétel meg nem bizonyíték, ha nem látszik az arca.

Gábor 2008.05.11. 22:21:13

A szándékkal egyetértek! A quadosok, motorosok, hétvégén regel nyolckor húznak el a a kertem aljában, az ablakom alatt, hatalmas zajt és port keltve. Felébresztik a gyereket, meg engem is. bennem is megforult már a zongorahúr, meg a gödör ötlete...
Rendben, hogy motorozni, akar, de akkor vigye ki a büdös és zajos motorját egy erre kialakított pályára, azt tekerje fel magát ott a fára (minél hamarabb, annál jobb). Egyébként sem a 10-15, sem a 60-70% nem helyes. 100% körül van ez. Normális motorost még életemben nem láttam. Szerintem aki motorra ül, eleve hülye. Az a kár, hogy a hatóság tényleg tehetetlen (lesz) ezekkel a bűnözőkkel (bocs, de számomra az, aki a szükségesnél jobban zavarja embertársait. Márpedig hétvégén az erdőben motorozni nem élethlál kérdése, tehát ne tegye. Biciklizzen az csendes és nem büdös!).

virkid 2008.05.11. 22:21:52

A vadőrtől kapott tipp alapján a kocsit keresztbe állítani. A kocsi mellé lecsücsülni. Várni, és jó esetben még egy autórongálás is összejön.
Ezt mondom azok után, hogy pár évvel ezelőtt, egy quad és egy motor elől kellett menekülnöm a fiammal a nyakamba Csókakő-i dombnál. Na nem bent az erdő mélyén, hanem a vár rom és a parkoló közötti kb. 500 méteren.

cash 2008.05.11. 22:25:22

Scheerti
felénk ez nem így van. aki ért a szép szóból, az motorozik ott ahol nem látják, aki meg nem... azt levideózom és szokott ám az működni... és speciel nem érdekel, mennyi büntetést kap, másokat ne zavarjon/veszélyeztessen

cash 2008.05.11. 22:26:28

virkid pont csókakő felé vagyok :D

Samott 2008.05.11. 22:27:40

Csak azt felejted el, hogy a rendor nem egyedul van, van am radioja is es ha hajtovadaszatot inditanak a krosszos gyerek utan nagy valoszinuseggel bekeritik es megfogjak. Meg ugye azt se feledjuk, hogy Hofi ota tudjuk: celzott loves aztan egyet a levegobe... az igazsagugyi szakerto meg dontse el melyik volt elobb. A krosszos gyereknek nagy valoszunuseggel nem lesz mento tanuja... ugyhogy csak ovatosan a beintessel.

közlekedő 2008.05.11. 22:31:22

Van egyáltalán Magyarországon kijelölt terület(ek) ahol szabadon lehet használni ezeket?
Nem egy teleknyi területre gondolok, hanem ahol lehet kóborolni. A jetSkisek is megoldották, már vannak tavak ahol tilos fürödni, mert az övék.
Én viszonylag sokat kirándulok és még nem volt problémám sem a motoros sem a quados népekkel.
Mintha kicsit túl lenne spirázva. (biztos van néhány problémás terület, csak én nem jártam még ott).
A természetvédelmi terület meg legyen már tényleg tabu, nem véletlenül lettek azok. A fejmagasságban kifeszített drót érős, de lehet "csapdákat" csinálni amin a gyalogos úgy megy át hogy fel sem tűnik neki a motoros meg egy idő után megunja hogy állandóan küszködik.

csiky944 2008.05.11. 22:31:30

Szóval Gábor a böszme szerint én bűnöző vagyok,amikor kocsi híjján egy évben 5x Simsonra pattanok és átugrok kedvesemékhez,ez a feltételezés már tényleg beteges....szánalom az ember

Brunoka 2008.05.11. 22:36:15

Komolyan ahogy egyesek frocsognek a motorosokra nekem az az erzesem, hogy senkinek sincsenek idegesito szokasai es/vagy hobbija...
Mindenki jogkoveto allampolgar aki legfeljebb belyeget gyujt..:D

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2008.05.11. 22:37:53

Kihirdetném, hogy februártól novemberig a motorosokra vadászidény van!

AP (törölt) 2008.05.11. 22:41:33

a jogkövetés egy dolog, az erdő szétkúrása négykerekű terepmotorral meg egy másik

kisebb erdővel szemben lakom, csicseregnek a madarak, járnak át ide napi szinten a nyulak-békák-őzek, ha megjelenne itten egy kvados galeri, elsőként ülnék ki az erdőbe álcaháló alá puskával..

Brunoka 2008.05.11. 22:41:48

Amugy azt gondolom, hogy ezt a problemat egyfelekeppen lehetne megoldani megpedig a motoros kozossegek onfegyelmezo erejevel... Vagyis magyarazzatok el egymasnak, hogy mi elfogadhato es mi nem...

Brunoka 2008.05.11. 22:43:15

Ap,
Aztan talalnal valaki mast aki idegesit..
Szanalmasak vagytok.

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2008.05.11. 22:44:12

LM, ha leszámítom a kárt, amit a környezetben tesznek, akkor is idegesít, hogy egy természetvédelmi területen andalogva motorzúgást kell hallgassak, a port kell szívjam és állandóan vigyázni kell, hogy egy ilyen agyatlan barom el ne üsse a gyerekeimet. Úgyhogy én szívem szerint gondolkodás nélkül lőnék rájuk. És fröcsögök. Nem a motorosokra általában, hanem ezekre a pöcsökre, akik azt hiszik, hogy ettől pénisz nő a lábuk közé, pedig csak a nyakukra.

álljunkcsakmegegypillanatra 2008.05.11. 22:46:29

van egy réteg a gyalogos kirándulók és a quadosok között, akik csendben és másokat nem veszélyeztetve haladnak az erdei ösvényeken, azokat spotrolásra, kultúrált kikapcsolódásra használva, de a viszonylag magas sebesség miatt veszélyes lehet rájuk a kifeszített drót, ezek pedig a bringások!

szóval mindenkit arra kérnék, hogy csak óvatosan azokkal a drótokkal!!!

Brunoka 2008.05.11. 22:48:23

Es esetleg frocsoges helyett nem volna egyszerubb parbeszedet kezdemenyezni?
Tudjatok regota figyelem ezeket az autos-motoros blogokat de ugy latom, hogy senki nem tud konstruktivabb gondolatot megfogalmazni annal, hogy "dogojjommegircsukki".

A kozlekedesi kultura rendbetetelet javaslom mindenki sajat magan kezdje el.
Csokoltatok mindenkit. :)

AP (törölt) 2008.05.11. 22:49:00

Mi van? Kik vagyunk szánalmasak?

Te ilyen panelproli vagy aki hétvégén kiőrjöngi magát az erdőben a motoron? Vagy mi?

Vegyenek egy darab földet a határban, csináljanak oda valami pályát, aztán menjenek a kurva isten faszára motorozni oda.

Asidotus 2008.05.11. 22:50:14

Én szeretek a Bükkben túrázni, ami ugyebár nem is csak egy egyszerű természetvédelmi terület, hanem konkrétan nemzeti park.
Időnként már megfordult a fejemben, hogy amikor motorosokkal találkozok a túristaúton (ahol elvileg még kerékpározni sem szabad!) hogy a nálam lévő doronggal csinálok valami durvát: pl fejre mért ütés vagsy küllő közé dugom.
Kurvára nem azért megyek ki az erdőbe, hogy motorzúgást hallgassak és kipufogógázt szagoljak!
Akkor inkább fölmegyek Budapestre, ott még munkám is lenne. (most sajnos nincs)

AP (törölt) 2008.05.11. 22:51:09

Nekem semmi gondom a kulturált motorosokkal.
Ahogy már többször írtam: mindig előzékeny próbálok lenni velük, a dugóban odébb húzódok a szekérrel ha látom hogy jönnek a kocsisorok között (mindegyik meg szokta köszönni), nem állok le cirkuszolni velük, ők a gyorsabbak, hadd menjenek.
Azzal szemben, aki elkergeti az erdőből az összes vadat, felszántja az egész aljnövényzetet, beteríti kipufogószaggal a friss levegőt, meg még a fórumon neki áll feljebb, hadd legyek már intoleráns agresszív állat.

Rocko- 2008.05.11. 22:51:48

igazából egyetértek, csak nem értem hogy képzelték el a jogalkotók. majd lesz magántraffi az erdőben is? :D
vagy talán oda is rendőröket kéne kizavarni.

scheerti · scheerti.blog.hu 2008.05.11. 20:23:32
Isten ments. :)
egyébként grat, egy nap alatt két post indexen. :)

Brunoka 2008.05.11. 22:52:33

AP - csak nem magadbol indulsz ki? A panelprolik probalnak idonkent tudtommal szivni egy kis friss levegot a zoldben... Nekem ez hazhoz jon..:) Azert ne stresszeld agyon magad: lehetsz meg rendes ember is...:)

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2008.05.11. 22:56:50

Álljunkcsakmeg: bringás elől is kellett már a gyerekemet elrángatnom nemegyszer.

AP (törölt) 2008.05.11. 22:57:14

Öö..
Hát nem most írtam, hogy falun lakom, erdővel szemben?
Ééédes istenem..

xsxfhxfh 2008.05.11. 22:59:26

holnap reggel megyünk quadozni!
Rendesen,földúton,normál tempóban!
kinyalhatja mindenki akinek nem tetszik.......

Brunoka 2008.05.11. 23:02:47

Annyira lebilincsel a stilusod, hogy ez az apro reszlet ki is maradt...:)

Egyebkent NEM, nincs jogod agressziv allatnak lenni. Ahhoz van jogod, hogy leirod az ehhez hasonlo helyekre, a velemenyed a motorozas kornyezetre gyakorolt karos hatasairol.
Es ha kell akkor leirod tizenhatmillio alkalommal: elobb-utobb nyilvan sikerulne ezt egyesekben tudatositani.

Mar ha a konfliktuskezeles kulturalt modja az eleted teruletein egyaltalan felmerulhet....

lgabor 2008.05.11. 23:14:20

Normális ember nem lő a másikra.

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2008.05.11. 23:15:05

Normális ember elüti a másikat az erdőben, természetvédelmi területen motorral, quaddal, kerékpárral?

AP (törölt) 2008.05.11. 23:23:25

Most komolyan azt állítod, hogy még én vagyok a bunkó tapló tahó, mert nem tetszik a fent leírt szubhumán életforma viselkedése, azaz az erdő módszeres tönkretétele?

Erre egyszerűen nem tudok mit reagálni, annyira lesokkol az ilyen szintű emberi (mi is ez?) butaság?.

álljunkcsakmegegypillanatra 2008.05.11. 23:24:09

az "elütés" egy szerencsétlen véletlen következménye, ettől függetlenül vannak dolgok/emberek akiknek van keresnivalója az erdei ösvényeken, és vannak akiknek nem.

dex68, a gyerekedet adott esetben egy önfeledten rohangáló másik kölyök elől is elránthatnád, az olcsó hangulatkeltés helyett inkább vmi konstruktívabb irányba kéne elmenni...

AP (törölt) 2008.05.11. 23:25:35

Ha a motoroscsocsesz kitalálja, hogy ő márpedig az énekesmadarak és mókusok területén fog motorozni, akkor én meg kiülök a bokorba egy vascsővel, és várok rá türelmesen, hátha megjelenik.
Ennyi.
Szerencsére ez még nem történt meg, de ha mégis így lenne, nem fogom szó nélkül nézni. Ezért lehet engem lebunkózni, mindenkinek joga van mindenhez újabban, na de kérem..

AP (törölt) 2008.05.11. 23:27:17

Jaja, az önfeledten rohangáló másik kölyök is akkorát taszajt a gyereken, vagyis akkora veszélyt jelent rá, mint a semmiből előrobbanó, legalább 70-80-al robogó, vezetővel együtt minimum kétmázsás tömeg.
Édes istenem, mekkora baromságokat lehet az interneten olvasni.

akos 2008.05.11. 23:31:20

heló mindenki.. én egy motoros vagyok, aki 125-ös Suzuki enduróval kis faluja mögött be szokott menni az erdőbe.. nem száguldozni, hanem normálisan közlekedni.. gyerekkoromban tök természetes volt, h a nagyapám telkéhez meg csak szórakozásból is bementünk az erdőbe.. ez most természetvédelmi terület, nyáron bnőmet is bevittem, hogy megmutassak neki szép helyeket ott.. kb 20-30-cal szinte alapjáraton megy a motor.. közben terepjárós erdészek jöttek le dombtetőről kb 80-nal, majdnem szétesett a kocsijuk, porzott, stb.. ha megfordulok, simán elmegyek, esélyük sem lenne, de kíváncsi voltam, mit kezdenek a helyzettel, volt rendszámom, műszaki, stb.. előttem keresztbe álltak, nagy lendülettel jöttek felénk, jó napot kívántam.. végül nem csináltak semmit, figyelmeztettek, h ez természetvédelmi terület és hagyjuk el. elszáguldottak úgy terepjáróval és akkora zajjal, h negyed óra múlva tudtunk továbbmenni a portól.. én csak azt látom, h ami régen természetes volt és normális és hogy felmentünk a dombra szelídgesztenyét szedni haverokkal, egy csomó tök joe dolgot elcsesznek ezekkel a szabályokkal.. sztem senki nem halt bele és egy vad sem, hogy néha bementünk az erdőbe.. ezek után 300ezer forint, ha a bnőddel be szeretnél menni egy vadászleshez, vagy a barátaiddal a régi kedvenc helyeidhez.. gondolom ez nagy örömet okoz a hatóságnak. mellesleg, a zajos terepjáró kettesben padlógázon biztosan kíméletesebb.. a köteles példára pedig.. pár hete volt egy baleset, vki kifeszített egy drótot és egy civil motoros rendőr beleszállt, utána leszállt motorról, tett pár lépést és meghalt, nem tom, igaz-e, index hír volt. ha vki ien primitív, hogy megöl egy embert és ez örömöt okoz neki, az sztem elmeorvosi eset. természetesen a száguldozó barmokat én sem szívesen látom, eléggé tartottam is tőle, h szemből egy ilyen hülye belénk száll.

álljunkcsakmegegypillanatra 2008.05.11. 23:33:38

AP, ez egy összetett mondat volt, ha csak az elejét nézed, valóban hülyeség. sokat hallottam már a tv-ben arról hogy a magyar lakosság nagy része nem tud szöveget értelmezni, de eddig sosem értettem h tulajdonképpen ez mit is jelent.

lgabor 2008.05.11. 23:37:27

AP, minek ehhez puska?? Nem értem meg egyszerűen, különben is ha van puskád, ilyen agresszív viselkedés miatt szépen el is venném vadászengedélyestül mindenestül, aztán feszkózz úgy.

közlekedő 2008.05.11. 23:40:52

Ákos, hol van ez a gesztenyés?
Németországból szeretnék szervezni turistákat, becsorognánk oda, és vissza.
Heti 2-300 ember lenne csak.
Vagy csak neked szabad oda bemenni?

AP (törölt) 2008.05.11. 23:43:28

Na, halljuk, mire nem vagyok még képes?
Kezdem úgy érezni, hogy én vagyok itt a bohóc.

Brunoka 2008.05.11. 23:58:24

Tokjo, hogy szepen elbeszeltek egymas mellett....

Adott ugye a termeszetvedelem problemaja amit SZERINTEM nem drottal es agyuval kellene tudatositani hanem egy esszeru kampannyal, embernyelven...(mert gondolom senki nem azzal a hatso gondolattal megy egy tisztasra motorozni, hogy "hu most jol odabaszok a gyepnek".)

De gondolom meg lehetne ertetni ezekkel az emberekkel, hogy amit csinalnak az nem jo, de sajnos az agresszio bennem is csak agressziot szul..

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.05.12. 00:00:44

Helyes, fizessen is a köcsög motoros-quados aki ilyen helyen akarja a fos hobbiját űzni. Mi a fenét képzeltek ti magatokról, hogy tiétek a világ? Mikor a kurva hangos fos motorjaitokkal végighúztok az utcán, mi fenét képzeltek, kik vagytok ti, hogy mindent megengedhettek magatoknak?
Én tuti biztos vagyok benne hogy az ilyenek felsőbbrendű embereknek képzelik magukat, akiknek mindent szabad. És aki meg meri kritizálni őket, azt legszívesebben kivégeznék, mert hogy alsóbbrendű.
És még nektek áll feljebb. Hát bakker a fos rideg vasszerkezetetekhez hasonlít a lelketek, az tuti.

akos 2008.05.12. 00:01:35

Közlekedő, Sokorói dombság egyébként. Sztem akkor is ez már a szabadságfokot rontja, végül már tényleg csak bélyeget gyűjthetsz, mint ahogy írta vki. Am mennyivel jobb, ha vki egy enduróval/sportmocival egy belvárosi utcán megy végig 12000-es fordulaton? xD És a vadőrök a terepjáróval, a fakitermelők a munkagépekkel, nem kellene esetleg megőrizni érintetlenül az erdőt? :) Vagy a 10000 madár lelövése és kiterítése a vadállomány szabályozását szolgálja (erre a képre határozottan emlékszem a helyi újságból..)? Szerencsére a vadászok néha egymást is vaddisznónak nézik. :) Kül tényleg azok szívják meg, akik helyiek mindenféle kismotorokkal bemennek a falu határában erdőbe, mert aki normális géppel megy és egyedül van, meg nem áll senkinek. Amúgy eddig is sokan rendszámos enduróval mentek, mert ha nem természetvédelmi/lezárt terület, szabályosan mehetsz erdei utakon vele, max trafipaxot tehetnek ki az ösvényekre. Kár, hogy a környék természetvédelmi terület lett.

jcvd74 2008.05.12. 00:01:51

Sajnos azt senki sem veszi figyelembe, hogy a teljesen lepusztított élővilágú nyugarejrópával szemben a mi erdeink élővilága gazdag, sok a védett állat. vannak olyan madarak, amik a zaj miatt otthagyják a fészket és a fiókákat is. A védett növények meg ugye nem tudnak elrepülni a krosszmotorok elől, és egy vadvirágot nem lehet csak úgy szaporítani, ez nem búza hogy elvetem azt kikel. Vannak csak bizonyos igen szigorú feltételek mellett életképes növények és állatok. Rájuk kell vigyázni, mert a gyerekeinknek max a kitömött példányuk marad valamely múzeumban. már a románokat is sújtja ez a baj, de pl oroszoknál a rendőr nagy úr a mai napig, és a törvény őt védi. tehát ha felszólít a megállásra, pláne pl egy krosszmotorost aki közúton csapat papírok és rendszám nélkül, akkor bizony meg kell állni. mert ha nem, akkor utánad küld egy ólomdarazsat, rosszab esetben rádüríti a kalsnyikov tárat (voltam kint, ott bizony használják a 70 lőszeres csigatárat is :). és senki sem ülteti le gyilkosságért, hanem a rendet tartja fent, ergo dícséretet kap. itt is ez kellene, de mit várunk el ebben az országban, ahol az egyik ismert tévés motoros műsor vezetője a saját vadbaromságát, még inkább felelőtlen tajhóságát tette közszemlére mikor a motoros kiállításokon ment a videója a saját soprpn kapuvár menetéről fedélzeti kamerás felvétel képében. rendszeresen túrázok, és volt hogy ha nem ugrok félre akkor elcsap a motors, mert ugye a kijelölt túraút krosszpozásra való és nem agyalogosoké. Egy meredek szakasz végén felfelé jókat lehet ugratni krosszmotorral, csak aki felfelé csapat az nem látja hogy ki jön a bukkanó felé gyalog, és hát egy sokméteres repülés közben nem lehet azt a tök olcsó japóból idekonténerezett motort irányítani. Nemrég ezen a bizonyos helyen már egy jókora fahusánggal felfegyverkeztem, és a tőlem alig másfél méterre talajt fogó vasárnapi krosszost jól fejbebasztam hátulról ahogy elhajtott mellettem. megállt és el akarta intézni erővel a dolgot, hát kapott mégegyet hogy leült tőle. két hátbarúgás között elüvöltöttem neki hogy az anyja egy céda aki piros papucsban és műbőr szoknyában árulja hervadt bájait az út szélén és hogy miért nem gondolkodik azon hogy ez gyalogos ösvény és ha valakire ráesik az alig százkilós krosszmotorja akkor azt bizony agyoncsapja. bután nézett rám. ja, lent a parkolóban azért leengedtem a kocsija összes gumiját, mert aki ennyire felelőtlen, az nem menjen ki a közútra sem. na erről van szó kérem, a felelőtlenségról. van sok krosszpálya amire be lehetne menni pénzért, na meg versenypálya is, de jobb az erdő krosszozni meg a közút 300-al csapatni, mer az ugye ingyen van. azt kívánom minden ilyen baromnak, hogy csapjon el egy másik ilyen barmot, pl ütközzenek frontálisan fejenkánt 300-al, vagy ugrassanak egymás nyakába és haljanak meg, igaz ne túl gyorsan hogy legyen elég idejük elgondolkodni azon amit tettek. sajnos annyi eszük nincs hogy tetteik súlyát felfogják. ja, amúgy én is motorozni szoktam, és én is gyorshajtok (országút 100-120, autópálya 140-160), de csak ha a körülmények adottak, tiszta a pálya előttem és senkit sem veszélyeztetek. és kerülöm azokat akik miatt a motors jelző megint kezd negatívba fordulni.

akos 2008.05.12. 00:13:34

jcvd, védett virág az erdei úton.. jártál már erdőben? szépen ki van gyúrva traktorokkal, erdészeti terepjárókkal.. azzal egyetértek, h nem ész nélkül kellene száguldozni. csapat rendszám nélküli motorost sztem nem kólintottál volna fejbe, max vmi helyi szerencsétlenen töltötted ki a mérged sztem xD am találkoztam már erdészekkel, akik ott bohóckodtak a vitarával, hogy fel tudnak-e mászni a domboldalon vele és integettek, miért motorozom arrafelé..
endike majd, ha nem az erdőben mennek, hanem a kerted alján, faluk szélén, városban, az jobb lesz?

akos 2008.05.12. 00:19:33

kül ami tényleg védett erdőrész, azt le lehetne sorompózni, mert gps kell, hogy tudd, hol kezdődik a természetvédelmi terület. de nem pl az erdei étteremhez vezető műutat kéne lezárni, már gondolkoztam, hogy viszek, és arra a lakatra teszek egy másik lakatot is, hogy az okosok se tudják kinyitni, akik lezárták xD

közlekedő 2008.05.12. 00:30:25

Ákos,
"Sztem akkor is ez már a szabadságfokot rontja,"
Igen. És a környezetet védené.
Nem arról van szó hogy -nem mehetsz be az erdőbe, hanem , -nem mehetsz be a természetvédelmi területre.
Motorral. Gyalog már nem is jó a gesztenyés?

garázdabillegető (törölt) 2008.05.12. 00:33:21

Engem egyszer majdnem megvert 3 motoros egy természetvédelmi területen, mikor egy 20 cm széles ösvényen találkoztam velük (ahol még bicajozni se lehetne). A bűnöm az volt, hogy volt nálam egy teleobjektíves fényképezőgép, amit egyébként, jól megérezve a helyzet súlyát, fel se mertem emelni. A nyomokból ítélve nem ők voltak az egyetlenek arrafelé.
Hogy két motoros elég arra, hogy bezengje a Mátra negyedét az ordító hangjával, nemcsak az élővilágot, hanem a "békés" embereket is zavarva, arról nem beszélek, mert e blogon lehülyéznek.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.05.12. 00:41:36

Hát nem csodálkoztam volna ha megvertek volna. A brutál motorjuktól a pofájuk is nagy lesz az ilyeneknek. Itt is azt látom hogy felsőbbrendűnek képzelik magukat, és alsóbbrendűnek, akinek bármilyen problémája van velük. Nekik mindent szabad, azt hiszik...

lgabor 2008.05.12. 00:49:08

endi, hagyd már ezt a ki milyen rendű dolgot:) szerintem csak neked van kisebbségi komplexusod. Hát szar is a buszmegből nézni a gyorsuló motorokat...ezvan

B 2008.05.12. 00:49:40

Kutya, ezen a rendszámos dolgon már kár lovagolni, jövőre változnak a dolgok.

jcvd74 2008.05.12. 01:43:38

Ákos!
A turistaúton nincsenek védett virágok, de mellette meg bent az erdőben és kint a réteken igen. És ezek a vadbarmok ott is csapatnak, ha jártál már ilyen helyen akkor megtanulhatnád hogy milyen pusztítást végez a bütykös krosszgumi. Én majd minden hétvégén túrázok vagy itthon vagy környező országokban, ha nem esik és nincs tél. Egy csapat motorssal nem állok ki vívni, tekintettel arra hogy enyhébbfokú gerincbajon miatt a gyúrás és küzdősport nem javasolt számomra, emiatt a túráim is csak könnyű hátizsákkal fél-egynaposak max, illetve nem szeretek csapatban mozogni, egyedül járom a vidéket legfeljebb 1 útitárssal alkalmanként. Az ominózus motoros budapesti volt és képes volt 60 km-re elmenni a pajero pickupjával egy kis tájrombolás kedvéért, remélem elvettem a kedvét egy időre. legközelebb fel is fogom gyújtani a kocsiját az ilyen tahónak. egyet értek azzal aki megjegyezte hogy a fényképezőgép jelenléte provokálja ezeket, rám is csaptak már menetből az ilyen rendes emberek, akik elhúztak mellettem üvöltő krosszgépeiken, csak mert a nyakamban lógott a fényképezőgépem.
Ja, egy fontos kérdés: ha illegális a motorozás ezeken a helyeken, de ugye nekik szabad, akkor ha veszek egy illegális kalasnyikovot (UGYE FEGYVERSZÁM KIMARVA) és azzal illegálisan lelövöm az ilyen vadbarmot aki elől félre kell ugaron a turistaúton, akkor mi az ábra?

na meg egy fontos megjegyzés: egyre nagyobb gond évek óta a tilosban csapatás krosszmotorral és quaddal. Én annyira emberszerető vagyok, hogy hétközben keresem az emberek társaságát de hétvégén kerülöm, pláne ha kimegyek túrázbi erdőre mezőre. Ha sok a turista (márpedig egyre több a vasárnapi turázó) akkor lemegyek a kitaposott ösvényról, és vigyázva hogy semmi értékeset nem tapossak el, az erdő mélyén keresem a nyugalmat...amíg egy vadbarom el nem csapat mellettem nyélgázon, mert erre is van példa. Ősgyepes, virágos rég, ritkásabb erdő nem túl süppedős avarral, az mint szuper jó a motorozáshoz, főleg nyélgázon. Na egy ilyen nap után volt hogy mentem a bukkanó felé, ami mögött kezdődött a lejtő végén a parkolóval, hogy elzúgott mellettem 4 vadállat, majd pár perccel később a bukkanóhoz érve jött az akit már felkészülten vártam, és hát megtürtént ami megtörtént. Legközelebb az erdőben is lesz velem vascső vagy éppen egy buzogányt gyártok otthon és azzal fogok elbeszélgetni ezekkel. na akkor jöhet 3-4 is, lesz mivel és miről beszélgetni velük.
végül is tényleg nem értem miért nem jó a kijelölt pálya, mert van ilyen nem is egy, miért kell az erdőt feldúlni tahó módon.
Az erdészet gépei nem éppen ápolják az erdőt, de ha rendszeresen járnál erdészeti utakon, akkor láthatnád hogy ott a kitaposott nyom mellett csak a kitermeléseknél vannak beljebb is nyomok meg az etetők és vadlesek környékén. de a motorosk meg quadosok becsapatnak oda is ahova kedvük tartja, mert tök jó az egész erdőben motorozni ugye....

jcvd74 2008.05.12. 01:49:38

ja bocs a sok melléütésért, de ez orosz billenytűzet, nehéz magyarul gépelni rajta :)
alényeg hogy igen szigorú törvényi szabályozás kell, és azt be is kell tartatni! Krosszmotor se legyen rendszám nélkül!

STN 2008.05.12. 03:59:42

Látom jó magyar szokás szerint itt is megy a keménykedés. Persze a kommentelők nagyrésze azt se tudja miről beszél.

Én 6 éves korom óta motorozom, ismerek pár száz motorost személyesen. Ebből talán 150-nek van krosszmotorja, nekem is. Nem japánból, itt vettük. Rendszeresen beszélgetek közülük sokakkal, de még soha nem került elő a téma, hogy a versenymotorokkal erdőbe menjünk. A krosszmotort nem arra tervezték. Egy órát sem lehet vele menni és kifogy a tank, nem arra való a lengéscsillapító, a rövid löketű motor és a nyitott rendszer sem. 15-20 kilóméterenként van Magyarországon motokrossz pálya, oda járunk.
Rendszám nem kell, mert csak elhanyagolhatóan kevesen mennek ilyen motorral pályán kívül. A Talmácsi sem használ rendszámot az RSA-n.

Erdőbe endúrózni járunk. Endúrókkal. Esetleg triál motorral akinek az van. Ketten hárman ideális, egyedül nem szabad, hátha esel, ha többen vagyunk az csak nyűg. Nem száguldozunk, arra a versenypálya van. Én például rendszám nélkül. Az a hátizsákban van. Egyszerűen mert félek, hogy elhagyom. A motorok meg biztos hangosabbak mint egy kismadár, de mindenkinek gyári fojtott dobja van, az a leghalkabb. Nem volt még soha senkivel nézeteltérésünk, a tűzrakó helyeknél nem szoktak nekünk ugrani a turisták. Lehet ezt kultúráltan is csinálni. Nem érezzük magunkat felsőbbrendűnek kedves endike, ez a hobbink. Talán neked is van valami.
Sokkal nagyobb kárt okoznak a munkagépek, terepjárók, sőt szerintem még egy éppen kiránduló általános iskolás osztály is. (Be kéne tiltani a kiránduló általános iskolás osztályokat. :D)

Természetvédelmi területet kerüljük, ha van tábla.

A quadosok közül pedig sokan kimennének a közutakra, ha kapnának rendszámot.

ediacara · http://ediacara.freeblog.hu 2008.05.12. 06:53:20

Hm, törvény??? Minek az?
Én kilőném az összes erdőben-réten bármilyen motorizált meghajtású járművel szórakozó barmot. Vagy vadászatot szerveznék rájuk. Esetleg hajszálvékony, éles drótokat feszítenék ki a fák közé, úgy nyak magasságában...

Ha jól tudom, van elég sok kiépített pálya, ahol kiélhetnék magukat azok, akik szellemileg csak a kerékig terjednek. Hja, az persze nem ingyen van... Csak azt nem értemm, akinek telik x százezer /millió forintos járműre, azon a párezer pályadíjon miért spórol? És akkor nem volna baszogatás sem.

hollófű 2008.05.12. 06:56:48

Erdőben motorozni parasztság, de mivel ebben az országban sok tahó van, ezért nem evidens, hogy ez parasztság, hanem az a vitatéma, hogy legyen-e emiatt büntetés? Szerintem itt már tökmindegy :) természetesen ne legyen, sőt lehessen a természetvédelmi területeken is motorozni, mert minek a tiltás ha ott amúgy is lehet versenyt rendezni egy kis mutyival... Miért ilyen sötét hely Magyarország? Azé mert teli van üresfejű bunkókkal? Úgy tűnik igen.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.05.12. 07:34:58

"...B:...Kutya, ezen a rendszámos dolgon már kár lovagolni, jövőre változnak a dolgok...."

TÉVEDSZ! Hála a béna újságíróknak (is) akik félretájékoztatnak. Jövőre a quadok kb 0.5 %-a kap rendszámot csak !

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.05.12. 07:47:44

... Dexter68 2008.05.11. 23:05:30
Lőni nem lehetne? ...

Kire és miért is ?!

1, Ha az erdőbe bemegy, bármennyire is védett a terület, az azon átvezető úton SZABADON MOTOROZHAT rendszámmal ( hiv.: 1/1975. (II. 5.)!

2, Ha nincs külön KITÁBLÁZVA akkor bármelyik védett terület, BÁRMELYIK védelem alá eső útján is motorozhat szabadon ! ( Hiv: E.Tv. 77 : Az erdőgazdálkodó az erdő és az erdészeti létesítmény védelme érdekében járműnek az erdőterületen, valamint a közforgalom elől elzárt erdészeti magánúton való közlekedésére a közúti közlekedés szabályaitól eltérően - a közlekedési hatóság véleményének figyelembevételével - forgalmi korlátozást határozhat meg. A forgalom korlátozásának módját és időtartamát - figyelmeztető tábla elhelyezésével - az erdőgazdálkodónak a helyszínen JELEZNIE KELL! )

TEHÁT: Ha nincs kitáblázva, akkor jöhetsz Te doronggal. Csak aztán nehogy rosszul süljön el: tudod nem lennék a helyedben, ha közülünk bármelyiknek baja esne egy TUDATLAN tahó miatt.

( csak mellékesen: krosszmotor nem = quad/enduró. Krosszmotorral irány a pálya, SEMMI helye a közlekedésben, ebben igaza van a felvetésnek, egyetértünk! Csak a quadosokkal való összemosás ami zavart...)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.05.12. 07:54:29

kutya, engem meg a tucatnyi német quados zavart, akik a balatonfüredi borospincékből előmászva képzelték magukat zorronak. Az, hogy egy quados betéved az erdőbe szerintem senkit nem zavar.. De amikor csapatban csinálják, mert azt hiszik, hogy EZT ITT LEHET, az kurvára gáz. De nem ket rúgnám fejbe, hanem azt, aki leszervezi nekik a "túrát"..

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.05.12. 08:10:36

Nem egyszerű. Alapvetően egyik quad túra sem szabályos teljesen pl. nincs MINDEGYIKNEK rendszáma).
De amikor az erdőn átvezető úton megyek, amire kb 16 hónapot (!) vártam - ennyi idő volt egy rendszám kiváltása Ma Magyarországon! - és elém is doronggal álltak, akkor viszontválaszom is ilyen dühös volt.

Azért mert két hete valami fajparaszt nyitott dobbal ment itt -sőt, nem csak itt, de a fák között is- azért engem ne akarjon felelősségre vonni senki.
És azért mert két hete belém jött egy Ventos barom, nem fogom ezentúl a Central VW Club székházát Molotovval kínálni... Érted.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.05.12. 08:14:59

Egyébként meg ügyes PR fogás volt a téma: ennél egyszerűbb konfliktussal már nem is lehet indekc főlapra kerülni ... :-)))

( Na jó, én egy szót sem szólhatok: nálam is már 6000 komment felett járunk, ugyanezen témában :-))
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9154471 )

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2008.05.12. 08:19:50

álljunkcsak: „a gyerekedet adott esetben egy önfeledten rohangáló másik kölyök elől is elránthatnád, az olcsó hangulatkeltés helyett inkább vmi konstruktívabb irányba kéne elmenni”
Két kisgyerek ütközése ritkán végződik halállal.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.05.12. 08:36:21

Valamit illett már bodorítani, mert olyan nincs, hogy ezen a blogon ne veszekedjen valaki:)

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.05.12. 08:38:55

Aham, persze... Bezzeg az IpafaiFaIfa meg 3 komment.

Pedig az jobban büntet, mint 17 beborozott rencámtalan osztrák sógor Fa-KTM-en ! :-)))

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.05.12. 08:49:46

kutya, már nem vagyok autóbuzik szerkesztő, azért olvashattál itt flame vadász írásokat az elmúlt napokban, hogy sikerüljön visszahoznom ezt a blogot a közbeszédbe, és a 4 nap statisztikái azt mutatják, hogy messze a TC Külsőség fölött van a látogatottság...

ommm 2008.05.12. 09:33:32

érdekek, mindig eljutunk a "gyerekhalál"-ig ilyen posztok esetében.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.05.12. 09:36:27

Erről csak az jut eszembe, amikor a 9 éves kissrácot ráültette apuka a quadra, elesett, és belehalt. Akkor sokan föl voltak háborodvam pedig csak bele kellett volna gondolni, hogy a quad nem játékszer..

md_fonok01 2008.05.12. 10:39:48

Már elnézést minden motorosokat utáló embertől, DE!
Ez a hozáállás, ami itt sokak részéről jelentkezik ugyanúgy életveszélyes! Egy kisebb (125cm3) motorral közlekedek, de lassan kénytelen leszek teljesen leszokni a motorozásról, mert az autósok rendre bosszúl akarnak állni a vélt vagy valós sérelmeiken. Ha városon kívül megyek, MINDEN alkalommal akadt olyan, aki szembe előzött, vagy oldalról akart az árokba dönteni. Mivel ennek a motornak a végsebessége kb 140km/h esélyem sincs védekezni semmilyen formában. És nem, nem tépem fel az erdőt, nincs a motoromon nyitott kipuffogó, nem ugratok, stb. Egyszerűen csak kihasználom, hogy motorral könnyebben el tudok jutni bárhova. A tisztelt urak vegyék észre a végletes gondolkodásukat!
Még ide tartozik, hogy sokáig jártam "terepezni", autók, motorok együtt...alapvető dolgok: csak az úton közlekedni, nem a fák között. Állatkodni, ugratni, pörögni, feleslegesen nem illik. Szemetelni természetesen tilos. Járókelőnek biciklisnek abszolút elsőbbség. Aki ezeket és ehhez hasonlókat nem tartott be, az többé nem volt szívesen látott "vendég". Ha érdekel valakit, szárazságban még a pocsolyákat is messziről kerülni kellet, nem magyarázom miért.
Gondolkodjon el mindenki ezen is. Főleg akik a negatív hozáállásukkal csak mégtovább rontják a helyzetet. Főleg kedves Gábor nemvű hozzászóló, aki szerint minden motoros bűnöző.

md_fonok01 2008.05.12. 10:40:55

Elnézést a helyesírásért.

csiky944 2008.05.12. 11:02:46

Most arról a szegény krosszos nem tehet,hogy egyesek a debill kölkeket az erdőbe viszik sétálni,mert szegény hülyegyerek eddig még csak képen látott mókust,meg őzet.Az erdő nem a panelpatkány zsúrpubiké,ezt ne felejtsük el,sokkal inkább a krosszosoké,a nyuszik meg le vannak szarva.

És akkor most várom a reakciókat :D

B 2008.05.12. 13:14:36

Kutya, mivel ott dolgozom, ahol ezt a rendszámos dolgot intézik, ezért ne állok le vitázni. Egyébként nem nekiesni kell a másiknak. Részben érted is lesznek vátozások.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.05.12. 16:59:52

"B..ott dolgozom, ahol ezt a rendszámos dolgot intézik, ezért ne állok le vitázni..

Akkor ezek szerint TÖBBET TUDSZ mint mi, akikért elvileg dolgozol ! Nos, mi az amit titok előttünk ?
Hidd el nem 5 percet foglalkoztunk a témával...

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.05.12. 17:06:28

"..Egyébként nem nekiesni kell a másiknak. Részben érted is lesznek vátozások.."

Nos ezzel már több bajom van, mint az egész rendszámtalansággal (pláne h nekem már van.)

1, Nem estem neki senkinek. Pedig bőven lett volna alkalmas ember erre -pl. aki a kombájnnal törte össze a cimborám quadját, pedig pont a kombájnos szántotta be egy héttel előtte a földutat amin mentünk volna- nem jellemző a quadosokra, legalább is arra a 100-150-re akiket én ismerek, hogy agresszívek lennének. Tusztes, koros családapák általában, és bő 50 kilós hölgyek. Nem kötekednek...

2, RÉSZBEN értem lesznek a változások? B+ ha én fizetek valamiért, és ÉN betartom a kedves vezetők által hozott szabályokat, akkor ha már az ÉN pénzemen növesztik a seggüket semmittevés közben, akkor CSAK ÉRTEM! legyen amit tesznek, nem pedig részben értem, és NAGYRÉSZT értük.
Érdekes mód, északi szomszédunknál még emlékeznek hogy a miniszter = szolgát jelent. Jó lenne itthon is emlékeztetni a sok kiskirályt...

B 2008.05.12. 17:21:45

Kutya, mikor B+eztem feléd??! Tudd hogy beszélsz!
A részben meg arra értettem, hogy részben érted, aki túrázna, részban azért, aki szeretne a pályáig kimenni közúton, részben azért, aki legálisan akar motorozni/quadozni stb...
Befejeztem.

B 2008.05.12. 17:22:52

Jaah, nekem is van quadom, sajnos rendszám nélkül. Én se duhajkodom, hidd el, nem ellened vagyok..

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.05.12. 17:33:30

Ez egyre érdekesebb akkor. "Duhajkodni" én sem szoktam (max. pályán) érdekelne a Te rálátásod, hogy sima tétlenség a -gondolom- Nálad is feljebb dolgozók részéről, vagy szándékosan nem halad a dolog, miközben már szinte MINDEN szomszédos országban rendszámozzák a Magyar quadosok gépeit.

A B+ -ért (ha tényleg ennyire útban volt neked) akkor elnézésedet kérem. Nem Téged bíráltalak, ha csak nem Te felelsz egy személyben a kialakult kaotikus helyzetért rencám ügyben :-))

Kandris 2008.05.12. 20:34:44

Üdv Mindenkinek!
Szóval! Nekem van speed motorom is meg cross is! Mindkettőt ép keretek közt, a szabályok betartása mellett használom.
Mifelénk (Szombathely) crossal mezőgazdasági utakra tudunk kimenni. Ha esetleg betévedünk egy erdőbe, simán átmegyünk rajta, nem pedig szétkotratva az aljnövényzetet. Mindenki az EU-ról zagyvál itt össze-vissza, Ausztriában összefutottunk két rendőrrel (erdő melletti földúton) csak annyit mondtak hogy Grössgot!
Itthon meg a marharendőr utánunk akart jönni a VETETLEN szántóföldön Octavia-val.15 méterig jutott.
Hiába van nekik rádiójuk meg terepjáróik nem tudják elkapni a crossosokat. A légierőt meg talán mégse vetik be!
Egyébként az itteni hozzászólók 90%-ának fingja sincsen a motorokról, motorosokról! Ők inkább keressenek fel egy homár fórumot!
Üdv.: KTM

Nagyfefa 2008.05.12. 22:41:58

Hát sikerült végigolvasnom a sok "okos"hozzászólót és csak pislogtam!
Elsőként le szeretném irni a következőket:

Szerintem a géppel közlekedők még csak nem is hallottak arról a dologról,hogy ERDŐTÖRVÉNY!
Ez egy nagyon komoly törvény és sok minden le van benne irva többek közt ez is:
Erdőterületen sem kerékpározni
sem lovagolni
sem járművel közlekedni tilos!
Tegye fel a kezét aki ezeket tudta!
Ez itt a probléma többek közt.
Meg az is,hogy az "okos" hatóságok egyfelöl teljes rendszámozást hajtogatnak de gyakorlatilag totálisan gátolják ezt!
Mert ha van rendszám akkor azokat a kis forgalmú KÖZUTAKAT (ez lehet földút is ezt remélem sokan tudják)LEGÁLISAN lehet-ne használni természetesen a kresz szabályainak betartásával.
Ill ha nincs kint korlátozó tábla vagy sorompó!
Akik pedig azon a beteg ötleten gondolkodnak,hogy drótot húzgálnak meg lövöldöznek azoknak javaslom hogy az orvosnak mutassák meg magukat!
Még a saját kertjukön BELÜL SEM használhatnak fegyvert de ezt akinek legálisan van fegyvere annak tudnia kéne!
Tehát ez SZÁNDÉKOS emberölésnek kell minősiteni és sok évet lehet érte kapni!
Ha valakit zavar az,hogy elötte elmennek a gépek javaslom vegye meg az utcát (ha tudja)és akkor joga van ott korlátozni a forgalmat de addig tűrni e kell vagy el lehet költözni!
De a nagyhangú gépekkel sem szimpatizálok és szerintem egy nyitott dob csak zárt pályára való KÖZÚTRA nem!
Nehéz kérdés ez és nem az a megoldás,hogy egymás életét veszélyeztetjük hanem megoldást kéne találni!
Például a törvény azt is előirja,hogy lehet utakat kijelőlni!
De ezt nem teszik sehol pedig ezért is lehetne némi pénzt beszedni nem csak a birsággal!
A rendszámhoz még annyit,hogy tévesen jelent meg a médiákban az a dolog,hogy jövőre minden quad kap rendszámot(de jó is lenne).
Csak az ötvennél kisebb gépek kapnak jövőre és ezzel őrájuk is kiterjesztik azt az ESZEMENT baromságot miszerint csak NEM SZILÁRD úton lehet rendszámos quadot használni!
Ez akkora marhaság amit még nem látott a világ.
50-nál nagyobb gépet akkor lehet most vizsgáztatni ha nem nagyobb a teljesitménye 15kw-nál és van tip.bize.de ekkor is beleirják,hogy csak nem szilárd úton használható!
És csodálkoznak,hogy sokan nem forszirozzák ill. utána erdőbe mennek be vele.
Tehát mindenki kérem gondolja át hova megy be és járjon utána a lehetőségnek akit pedig zavar ha elötte elmegy valaki az áljon ki és szóljon neki de mást NEM TEHET mert azért lecsukják!
Több toleranciát mindkét oldalnak és próbáljunk szót érteni!

Rammstein 2008.05.16. 10:53:41

Sok a kemény önbíráskodó...jómagam közel 30 éve motorozok és mellesleg magas fokon űztem több évig kettő típusú küzdősportot...de,essünk egymásnak?? az utcán,az erdőben? részemről nem.....de ha valaki fenyegetően lép fel és kartávolságon belül jön az ne reménykedjen.....ha önbíráskodsz veszélynek teszed ki magad....és bármi megtörténhet.Ne tegyük !!!
Nagyfefát olvassátok el...többször....

Till

garázdabillegető (törölt) 2008.05.17. 15:01:39

Rammstein, miért, a tiltott helyen motorozó, az nem önbíráskodó?

Egyébként a motorosok igenis nagyobbrészt érző lények, és törvénytisztelők. Itt ez a jó példa:
www.hirtv.hu/belfold/kek_hirek/?article_hid=214611

Rendőrgázolás - a tettesek elhajtottak

Motorosok ütöttek el és hagytak cserben egy rendőrt szombaton kora délután Mezőkövesden. Egyelőre annyit tudni, hogy a rendőr igazoltatni próbált három motorost. Nem álltak meg és egyikük elgázolta a rendőrt.

A motorosok segítségnyújtás nélkül elhajtottak, majd ___egy idő múlva visszatértek a helyszínre___. A rendőr súlyos sérüléseket szenvedett - nyilatkozta Dobi Tamás a Borsod megyei rendőrség szóvivője.

Nagyfefa 2008.05.17. 18:00:59

Hát ez szerintem olaj a tűzre és akik tették azok elmehetnek melegebb éghajlatra.
Ha már tiltott helyen vagánykodnak legyen annyi vér a pucájukban,hogy nem gézolnak el senkit pláne nem egy rendőrt!
Igazi bunkók lehettek és az ilyen sötét állatok miatt utálják a motorosokat-quadosokat mert pár ilyen primitiv viselkedése miatt általánositanak.
Remélem megtalálják őket és megkapják azt amit megérdemelnek mert nem csak annak ártottak akit elgázoltak hanem az egész motoros társadalomnak mert a kedves média jót fog ezen csámcsogni.

quadorzó 2008.05.17. 21:39:26

"ediacara • Hm, törvény??? Minek az? Én kilőném az összes erdőben-réten bármilyen motorizált meghajtású járművel szórakozó barmot. Vagy vadászatot szerveznék rájuk. Esetleg hajszálvékony, éles drótokat feszítenék ki a fák közé, úgy nyak magasságában... " Hát azt kell mondanom te vagy a legmarhább aki itt hozzászólt a témához,bár volt néhány necces komment rajtad kívül is.Sok igazság van a negatív hozzászólásokban,de a legnagyobb gazsága a társadalmunknak,hogy mindenkit 1 kalap alá vesznek.Mert tegyük fel tényleg kiteszed a drótot,és sikerül a tetted,az gyilkossági kísérlet,ha nem falcol be a delikvens,ha igen akkor szándékos emberölés!!!A büntetési tételeket nem írom le,felesleges az ilyen ??ember??részére ezt ecsetelnem.De ha netán engem fejezel le,akkor hivatalos személy elleni gyilkossági kísérlet lesz……stb.Mert igen,hivatalos személy is járhat quaddal,esetleg motorral,erdőn mezőn,stb….És ha netán megtörténik a dolog,újra,akkor te lehetsz az első számú gyanusított EKE barátoddal egyetemben,mert azért azt tudod,hogy bárkit,bárhol azonosítani lehet,csak technika kell hozzá. Én,mi,azért vállaltuk az önkéntes azonosítót,még rendszámmal együtt is,hogy érezzék a többiek a felelősség terhét.De azért hidd el akár természetvédelmi területen is találkozhatsz velem,mert eltűnt embert keresni ott is szoktunk,és pont a minap találkoztam egy ugyanolyan majommal mint te,aki a természetvédelmi területen való quadozásunk miatt ránkhívta a rendőrt!Feljelentett,nincs mentség.Csak a szerencsétlen gnóm kis törpe nem tudhatta,hogy járőrszolgálatban voltam éppen.De miért nem jött oda hozzám,és kérdezte meg mi a búbánatos büdös f…t keresek természetvédelmi területen???Mert fostos kis gnóm,és a kissebségi érzéseit csak a feljelentésben merte kiélni. Nem vagyok egy őrült fajta,társaim bizonyíthatják,én vagyok aki inkább visszafordulok,ha nem tetszik a quadozási stílus.Pedig az úton álltam,nem szántottam fel a területet,nem állatkodva hajtottam végig rajta,hanem éppen fényképeztük a természet egyik csodáját,farkaspókot kaptunk éppen lencsevégre,mégis feljelentett.Miért ne állhatnék meg szolgálat közben fényképezgetni,ha olyat látok,amit lehet,hogy soha többet nem??? Ezért figyelmeztetnék mindenkit,akinek nem tetszik a quad,vagy cross-esetleg endúró fogalom,ne fenyegetőzzön,nem ezzel lehet eredményeket elérni. Tény és való,sok a vadbarom köztünk,és nehéz őket kizárni a józan,gépét túrázásra használó,szelídebb terepezős gárdából.Egyik erdész ismerősöm mondá vala:majd kiélik egyszer végre magukat és megunják.És igen,többen közülük tényleg azt hiszik,mert tele van a zsebük,mindent megtehetnek,de ezek az egyedek mindenhol így viselkednek!!A családjukkal,az autóban,és a strandon is!!Nem a quadhoz-motorhoz van ennek köze…… Péniszhosszabbító?Így szoktátok nevezni ezeket a gépeket?Már így is jajveszékel anya,minek ahhoz quad?Mert hidd el igen nagy méretű a gépem.Ha köze lenne a fütyihez létrával kéne járnom.Na béke veletek,és POLARIS mindenkinek…..

garázdabillegető (törölt) 2008.05.18. 09:35:53

quadorzó,
Ez szép írás volt. De szerintem legtöbbször nem beszélhetünk olyanról, hogy a quad az "csendes" stb, ezért engedjük őket mindenhova. A járőrözés természetesen olyan dolog, mint a tényleg sok szükséges "kárt" okozó erdészeti járművek - az munka, el kell végezni (sajnos).
Részt vettem pár hegyibicaj-maratonversenyen, ahol kb 1000 fő szokott indulni. Természetvédemi területen, kijelölt pálya, engedély van, nem úgy, mint a közép-eu ralin :) Elmondom, hogy mezőnyt legtöbbször 10 méterről már észre sem lehet venni, kicsit rázósabb terepen lefelé a lánccsörgés hallható legfeljebb, meg persze a beszélgetések, ha van ereje és ideje a versenyzőnek ilyesmire.
Ha 1000 motoros vagy quados vonulna végig ugyanitt, az összehasonlíthatatlanul nagyobb zajt, füstöt, esetleg taposást eredményezne (gyalogos vs. 11 kg-os bicaj vs. sok - 70-150? kg-os motor)
Mellesleg a motoros könnyebben csábul el egy kis károkozásra, mert megteheti, hiszen sok lőerő segíti át a göröngyökön, ami a gyalogosnak vagy bicajosnak csak akadály és nyűg, ezért nem is megy arra.

ediacara egyébként beépített provokátor, akinek az a dolga, hogy a mérséklet quad-ellenzőket sározza. tudjuk.

Nagyfefa 2008.05.18. 20:42:39

Ma voltunk túrázni hárman és száz kilométert mentünk.
Érdekes de egy kirándulóval vagy olyannal aki mutogatott volna nem találkoztunk.
Pedig több halastó mellett is elmentünk ahol elég sok nép volt de mindenki inkább mosolygott!
Két lovassal igen igaz ők a szántóföld közepén vágtáztak de mi vagyunk a természetrombolók!
Találtunk egy erdei út szélén több kilométerre a szilárd úttól leboritott épitési törmeléket(lefotoztuk),több helyen tonnányi szemetet nagyrésze vezeték külső műanyag része amit a pirézek szoktak ugye szétdobálni és ott hagyni.
Jól elvontunk igaz a végén elkapott az eső és szétáztunk de ez is belefért.
Több helyen beszántották a szántóföld szélén lévő utat ami szintén nem legális dolog.
Ennyit erről és a nem kéne a kerékpárosokhoz hasonlitani a quadot igaz mindkettőnek van kereke és ember irányitja-vezeti.
Körültekintéssel lehet ésszel normálisan turázni és senkit nem zavarni.
Erre kell törekedni és tartózkodni mások zavarásátol.

quadorzó 2008.05.19. 21:35:20

"szerintem legtöbbször nem beszélhetünk olyanról, hogy a quad az "csendes" stb, ezért engedjük őket mindenhova"
Nem is ezt akarjuk meg kéne már érteni végre!!Egyébként van egy pót kipufogódobom,ami szinte nullázza a decibelt,ha érted mire gondolok!Nicked ismerős,mintha már tárgyaltunk volna indexen,akkor sem vezetett eredményre,most sem fog.Bár te még a szelídebb ellenzékből való vagy,és ha észrevetted,akkor mi sem szeretjük azokat akik tökön-babon át mennek mint a világtalan.Pont azért szeretnénk,ha lenne kijelölt ÚT (mert mi az úton szeretnénk haladni),amin lehet közlekedni-áthaladni-túrázni,hívhatjátok aminek akarjátok.Amíg nincs kijelölt út,addíg áll a kresz,miszerint a földút is közút,rendszámos géppel,biztosítással,tiltó tábla-ill.lezárás hiányában kölekedek-áthaladok-túrázok,hívd aminek akarod.Nem állat módon,ám mindenki mást tisztelve,úgy mint bárhol az életben.S
aki szeret,azt szeretem én is
aki sajnál,azt sajnálom én is
aki segít,azt segítem én is
ÉS AKI BÁNT,AZT BÁNTOM ÉN IS!!

maxireka 2009.03.30. 15:45:01

Segítséget szeretnék kérni, nem lebeszélést! Apummal megbeszéltük, hogy kapok quadot. Aztán mégsem, nem részletezem. Most pedig cross motort szeretnék. Ahhoz kell vmi jogsi? Én úgy tudom, hogy nem kell rá rendszám és amihez rendszám sem kell, ahhoz jogsi sem. ÉS BELEKÖTÖGETŐK!!! Van egy quad-cross pálya a parkerdőben! Egy hatalmas nagy terület, és ott se fa, se mókus. Még az erdei sétaúttól is messze van! És még egy kérdés! Ha kell jogosítvány, akkor milyen kell? Jahh, és még egy; A parkerdőben lévő betonúton lehet-e cross motorral menni, vagy a földúton ( a betonút mellett van egy vékony fasor, inkább úgy mondanám, van egy-egy fa és mögötte a földút, párhuzamosan a betonúttal) lehet csak a pályához menni? Mert a lakástól a földútig vezető úton mindenképp utánfutóval kell vinni...!
Kérlek segítetek! Köszönöm előre is!

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.03.30. 16:47:58

@maxireka:

A krosszmotor nem helyezhető forgalomba, az versenymotor ugyanis, utcai kiegészítők nélkül. Ezért nincs rajta lámpa, kilóméteróra, és ezért számolnak üzemórában, és nem futott kilométerben.

Ha csak versenypályán akarod használni, és eszedbe se jut kimenni vele a pályán kívülre, akkor nem kell rá jogsi.

Értelemszerűen közúton nem használhatod, soha.

Az enduro motor, amit sokan krosszmotornak hívnak egész más, azt forgalomba lehet helyezni, és a kategóriának megfelelő jogsi kell rá.

süti beállítások módosítása