S-blog

Átment a lábadon a Family Frost? Eleged van a bunkó autósokból? Van egy jó linked vagy videód? Esetleg anyáznál egy jót, vagy csak javaslatod van? Kattints a nevemre és írd meg nekem azonnal!

Ezekről beszélünk

scheerti videói

Prostreet

Az autós devizahitelekről - egy darabig utoljára

2014.02.11. 13:27 scheerti

Miután az előző, hirtelen felindulásból megírt posztom alaposan bejárta a nagy magyar internetet, kaptam hideget és meleget, főleg hideget. Pénzügyi blogok, facebook,tumblr. Körbeadták, mint a békepipát. A hozzászólások vegyesek voltak, a személyeskedő idiótákkal nem foglalkoznék, nekik hasonló jókat kívánok, mint amit ők nekem. Volt viszont egy másik csapat, akik azt emlegették, hogy a kereskedők is sárosak és nem értenek semmihez, azért árulnak autót.

Próbáljuk meg innen folytatni. Fontosnak érzem tisztázni, hogy nem márkakereskedő-szalontulajdonos-telepvezető és közkútkezelő voltam, csak egy mezei értékesítő. Igen, tudom, már Nürnbergben is megbukott a parancsra tettem védekezés, én nem is próbálok szépíteni semmit, aki odajött és autót akart venni, annak mi autót adtunk el. Ez volt a feladatunk, ugyanis. Hogy miért akart mindenki új autót, azt a mai napig nem értem, de azt gondolom, hogy erősen benne volt sok akkori vevőben az, hogy „ha másnak is lehet, akkor nekem is lehet”. Pedig sajnos többnyire nem lehetett. Nagyszerű, megbízható autókat lehetett akkoriban is kapni egymillióért, másfélért. Csak ahhoz nem mindig volt klíma, meg ajándék GPS, legtöbbször nem is adták nulla beugróra. És itt jön az, ami sokaknak nem tetszett.

Sok kommentelő azzal indított, hogy a kereskedők és értékesítők rábeszélték az embereket az új autóra. Elmondom, hogy nézett ki egy átlagos vásárlás 2007-ben, amikor még valamelyest pörgött az újautó-biznisz. Bejött Gipsz Jakab a kereskedésbe Lada Samara típusú gépjárművével, köszönt, félve körbejárta az autókat, leült, majd nyilatkozott: neki autó kéne. Rendben. Mennyi pénze van? Hát, igazából semennyi, de tudja, hogy megy hitelre is, nulla beülővel. Jellemző volt a bankok addigi gyakorlatára, hogy az ügyfél fél-egy órán belül megtudta, kaphat-e hitelt. Ha nem volt BAR-listás és volt egy igazolt munkahelye, akkor szinte minden esetben megkapta a hitelt, mindegy mennyi volt a fizetése. Egy házaspár két minimálbéres fizetésére a legtöbb esetben adtak hitelt, maximum kértek egy kezest, de el nem utasították őket.

 Ha aktív BAR-listás volt, azaz 90 napnál régebben tartozott az akkori minimálbér összegével, akkor mindenképpen kértek egy kezest, aki adott esetben fizetni tud. Ez legtöbbször a nagypapa-nagymama volt, de nem egyszer előfordult az is, hogy ők sem voltak jók kezesnek. Ezek az emberek általában addig járták a márkakereskedéseket, amíg valahol nem kaptak új autót. Mindegy milyet, mindegy milyen motorral, mindegy milyen felszereltséggel. Szóval Gipsz Jakabnak tett egy ajánlatot az értékesítő. Nyilván nem nagy titok, hogy amennyi a kamatot a vevő még „elbírt”, azzal arányos jutalékot kapott a kereskedés a banktól. Ha Gipsz úr azt mondta, hogy 33-at még tud fizetni, de 37-et már nem, vagy ha a szemben lévő kereskedésben azt mondták neki, hogy 32-re kihozzák 10 évre, akkor az adott értékesítő is kénytelen volt jobb ajánlatot tenni, engedni a kamatból, és így a jutalékból. Minden kereskedésben megvolt a limit, ami alá nem lehetett menni, tehát nem lehetett csak úgy 3%-os kamattal odaadni senkinek az autót, aki szépen mosolygott az emberre. Legtöbbször nem is kellett a kamattal játszani, Gipsz úr ugyanis megkapta a kis papíron a számot, hogy 33215 forint lesz havonta, árfolyamtól függően, és mosolyogva írta alá a szerződést, hiszen nem gondolta, hogy az akkor 148 forintos CHF-árfolyam úgy elszáll, mint a magyar válogatott esélyei a holland vb-selejtezőn. Sok szép fogással meg lehetett akasztani Gipsz urat, például volt a jó öreg használtautó-beszámítás akár 500 000 forint értékben. Még a régi autót se kellett otthagyni, akkor is megkapta. Naná, kinek kellett volna a tésztaszűrővé rohadt Samarája, csak a gond volt vele, eladni meg csak a helyi lomizóknak lehetett, akik egyébként meglepően gyakran rárepültek a kényszerből beszámított öreg verdákra, amit a tulajdonos minden könyörgésünk ellenére otthagyott. Gyakrabban jöttek a szalonba, mint ahogy fürdeni szoktak, tehát hetente, szellőztettünk is utánuk rendesen. Hogy a 30 000-ért elvitt, semmiresejó öreg Opelt a vasba adták el, szétbontották, vagy tovább használták, azt senki nem tudta, nem is igazán érdekelt senkit. A lényeg, hogy elvitték, nem kellett sehova vinni, vizsgáról, bontásról gondoskodni, volt épp elég szívás a többi autóval is.

De Gipsz úr természetesen nem kapott ötszázezret, mert ilyenkor alapból akkorát tekertek a kamaton, mint a tengerjáró hajó kormányosa az Onedin-család című filmsorozat tetszőlegesen választott részében. Sokan mondták még, hogy nem kaptak akkora engedmény kápéra, mint hitelre. Még jó. Ha kp-ra elvitte valaki az autót listaáron, akkor a kereskedő alapból bukta a banki jutalékot, ami a közhiedelemmel ellentétben nem félmillió volt, hanem úgy 200 000 körül, természetesen függően attól, hogy milyen autót sikerült eladni. Nyilván egy Mercedesnél vagy BMW-nél egész más számok voltak. Szóval, ha a kereskedő ezt bukta, akkor maradt neki az árrés, ami szintén nem volt túl kevés, de ne felejtsük el, hogy listaáron nem sokan vettek autót. Alapból mindenki akart minimum 10% kedvezményt, meg még egy vonóhorgot, metálfényt, ingyen átírást és hopp, alig maradt valami rajta. Tagadhatatlan, hogy a kereskedő is a hitellel járt a legjobban, a bank meg eleve csak akkor járt jól, ha hitelt vett fel az ügyfél. Néha azonban az ügyfél is jól járhatott a hitellel. Azok, akik nem nulla indulóval vettek autót tíz évre, hanem mondjuk az összeg felét befizetve 2002-2004 között öt évre, azok simán kiszállhattak még a nagy boom előtt úgy, hogy nem lett szaros a kezük. Csak ehhez kellett 1,5 millió forint, meg az, hogy havi szinten le tudja tenni a tulajdonos a 60-70000 forintos törlesztőt. Nem sokan voltak ilyenek, mert érdekes módon, aki összespórolta a 1,5 millát, azt sokszor lehetett a használt autók felé terelni, míg az újhoz meglepő módon azok ragaszkodtak, akik az átírást sem tudták kifizetni. Most csak azért nem hülyézem le őket, mert az előző posztban túl durva volt, állítólag.  Ennél is sokkal jobban jártak azok a kollégáim, akik nulla 0%-os kamatra vettek autót. (Akkor legalábbis úgy tűnt, hogy jól jártak, hogy most mennyire örülnek neki, azt tőlük kéne megkérdezni) Igen, tényleg volt ilyen, ez volt a tulajdonos nagyvonalú juttatása a dolgozóknak, konc. Ha belegondol az ember, 150 forintos svájci frank, nulla kamattal, akkor tényleg jó biznisz volt. Persze ilyet csak dolgozó kapott, ügyfél nem. A banknak így is volt rajta valami minimális haszna, de az elenyésző volt. Ha a kereskedésben vette a kocsit, akkor tényleg le lehetett nullázni minden kedvezményt, épphogy a szalon nem bukott a kocsin, annyira levetkőztették a kollégák a kedvezményeket.

Hogy miért volt hülye az akkori újautó-vásárló, az is megér néhány bekezdést. Mint említettem, 2007 volt, nyár dereka. A készleten még jócskán voltak 2006-os gyártású autók, de a nyár után ősz jön, aztán vége az évnek, el kellett kezdeni kiszórni a tavalyi autók, mert a világ botránya lett volna, ha valaki 2008-ban egy kétéves újautóba ül bele. Épp ezért a jóságos Suzuki adott autónként asszem 150 000 forint kedvezményt. Semmi átkúrás, ezt nettó megkapta volna mindenki, aki megveszi az autót, csökkent volna a hitelösszeg ennyivel, de a kápésok is megkapták volna szó nélkül. Készletkisöprés, az autó árának 5%-a mínuszban. Azt hiszitek, hogy kordonnal kellett visszatartani a népeket? Hát nem. Senkit nem érdekelt, hiába kínáltuk. Annak biztos baja van, meg különben is, az tavalyi. Igen, tavaly októberi, de már idei szállítással. Neki idei kell, különben már fordul is sarkon. Ha ez kell, vigyed, 2007. februári. Sokkal beljebb van vele, nyilván. Lehetett látni a sértődöttséget az arcukon, hogy mit képzelünk, nekik új autó kell, vadonatúj, az se baj, ha még annyira friss, hogy meleg. Nyilván mindenki elkéri a forgalmit, aki ránéz. Eladáskor meg tényleg sokat számít. Ennél érdekesebb volt, amikor az előző posztban már említett újra-beülősök jöttek ajánlatot kérni. Hároméves Ignis, fullhitel, 25000 km, de kéne egy új, mert a szomszéd Tóni tudja a tutit, le kell cserélni háromévesen. Na nézzük. Eurotax elő, adatok kitölt, 1,4 millió, ennyit tudunk adni érte. Azok az arcok a mai napig előttem vannak. Csak hápogni tudtak, mert nem hitték el, hogy ennyit buktak. Pedig a Suzuki az ilyen, nem Ferrari 250 GTO, ami az évek múlásával csak drágább lesz. Volt olyan, aki sértődötten elszaladt, ők jártak jól, nem adták el, de a kevésbé eszes (nem akarom a hülye szót használni rájuk ennyiszer) kuncsaft ennek ellenére is lecserélte egy ugyanolyanra, jó vastagon meghitelezve. Belegondolni is durva, mennyit csengethetett ki eddig, ha még fizeti.

És hogy mennyire voltunk bénák mi, kereskedők? Mások nevében nem szép beszélni, de szerintem kevés gyerek álma, hogy autóértékesítő legyen. Céglogós kínai ingben egész nap arról beszélgetni az orrukat túró gumicsizmás emberekkel, hogy melyik felszereltséghez jár a CD-s rádió nem az az életkép, amiért a gépészmérnöki vagy orvosi diplomát a folyóba hajítaná bárki. A többség nem akart autót árulni, csak ezt dobta a gép. A kollégáim nem szerették az autókat, nekik csak egy sima háztartási gép szintjén volt, amiből éltek. Egyszer tőlem kérdezte meg a szalonvezető, hogy turbós-e az SX4 dízelmotorja. Az ügyfél meg állt ott és úgy nézett, mint akinek épp most nyomtak bele egy tortát az arcába. Nem voltunk se autószerelők, se mérnökök, se pénzügyi szakemberek, csak egyszerű majmok, akiket felkészítettek arra, hogyan kell autót eladni. Akit érdekelt kicsit a többi része, mint engem, az gyakran mehetett a szervizbe, megnézhette hogyan zajlik egy állapotfelmérés, mik az adott típus olyan pontjai, amit ki lehet domborítani egy bizonytalan vevőnél. Azt tudni kell, hogy a beszámított autók állapotfelmérését MINDIG a szerelők csinálták, nem is szabadott volna másképp. Egy péntek délután, zárás előtt két órával a szalonvezető kollégát megtalálta AZ ügyfél, a baleknak kinéző balek, a tipikus első újautóját vásárló csávó. Hozott ő egy nagyszerű Seatot, alig 12 éves, MAKULÁTLAN, kilométer alig, utastér gyönyörű. Mivel aznap nem sok mindent sikerült eladni, azt meg ciki volt a górénak jelenteni, rácsapott a lehetőségre. Majd ő intézkedik. Vastagon Eurotax érték felett beszámította a Seatot látatlanban és megkötötték az üzletet a sráccal, akiről kiderült, hogy nem is akkora balek, mint elsőre látszott. Hétfőn a következő listát csinálták a szerelők a szerzeményről: a motort és a futóművet javítani kéne, mert előbbi csattog, utóbbi kopog, fékek hibásak, az utastér szétdohányozva és szétszaggatva. Ja, meg az egész kocsit fényezni kéne, mert a lakk lejött mindenhonnan, de csak lakatolás után, mert rohad is. Ütött a szalonvezető kolléga egy laza 7-800 000 forintos lyukat a költségvetésen a nagyszerű biznisszel.

Lassan ideje befejezni, így is hosszú lett. Sok kommentelő azt vetette a szemünkre, hogy tudtuk mi lesz a vége, de engedtük. Nem tudtuk. Szerintem a bankok is úgy voltak vele, mint a fingani készülő gyerek, aki beszart: nem gondolták, hogy ekkorára sikerül. Ettől persze még gecik az egyoldalú szerződésmódosításukkal együtt. Tessék valamit megtanulni: szopathatja kormány, bíróság, lázadhat bárki: a bank ritkán veszít.

14 komment

Akkor viszlát, biztos urak!

2013.05.25. 07:31 scheerti

Motorosokat autókkal feltartóztatni nem is olyan egyszerű. Erre jöttek rá azok az amcsi rendőrök is, akik a két járőrautóval megpróbálták lezárni a San Francisco-t Oakland-del összekötő legendás hidat, a Bay Bridge-et. Csakhogy a motorosok nem ma kezdték az ipart, pontosan tudták, hogy a rend szigorú őrei nem a legközelebbi fagyizó felől érdeklődnek majd, hanem büntetni fognak amint megáll a konvoj. Épp ezért döntöttek úgy, hogy megpattannak. Meg is tették. Nem mondom, hogy helyesen, de mindenképp látványosan. Később a rendőrök annyira bepöccentek azon, hogy hülyére vették őket, hogy leszedették a legtöbb helyről a felvételt, ami természetesen azonnal visszakerült...

4 komment

Lesznek

2013.04.30. 07:26 scheerti

tumblr_mm0r2zieww1qadt32o1_500_1367299568.jpg_480x283

Videó helyett.

Szólj hozzá!

Vigyázz, flex van nála!

2013.04.24. 09:03 scheerti

Az orosz autós videókról többször volt itt szó, az ember hajlamos azt hinni néhány száz videó után, hogy nincs új a nap alatt. Van. Mindig van. Most például egy motorost láthatunk, aki elé kikacsázott egy Nissan Juke. Ártalmatlan helyzet, egy dudálás elég lehet a majomnak, hogy máskor figyelmesebben vezessen. De nem az oroszoknál. Ott akkus sarokcsiszolót, népies nevén flexet ránt elő a derék motoros, és XXI. századi Zorróként jelet hagy az autón, de előbb elintézi a tükröt is. Az NTV matricából gondolhatjuk, hogy előre megrendezett a videó, nos, nem tudjuk. Nem kell meglepődni azon se, ha nem, hiszen tudjuk, hogy az orosz közlekedés az új vadnyugat. Csak erről még forgattak menő filmeket. Pedig kéne...

1 komment

Ha befagy a kézifék

2013.03.27. 09:06 scheerti

A legtöbb autós tudja, hogy télen nem húzzuk be a kéziféket, mert az bizony befagyhat. Különösen igaz ez az oroszoknál, ahol nem ritka a -40 fok sem éjszakánként. Ha mégis befagy, meg kell próbálni kiolvasztani. Így tettek a derék oroszok is, elő a jó öreg módszerrel, ha az 1500-as kockánál működött, működnie kell a Ferrari 458 Italiánál is- és már kötötték is a Niva után a méregdrága sportkocsit.

6 komment

Hülye szülők rovat - Nyolcéves kislány vezet a jeges úton

2013.03.06. 08:52 scheerti

Minden gyerek szeretne autót vezetni, néhányan lehetőséget is kapnak, ilyenkor a szülők keresnek valami teljesen kihalt útszakaszt, ahol másodiknál feljebb nem kapcsolva gurulhat néhány métert a csemete alapjáraton, aztán helycsere következik. Ez teljesen normális, nem úgy mint ez a videó, ami -milyen meglepő- Oroszországban készült. Egy Audi láthatunk, a vezetőülésben egy szélvédőmosós kannán helyet foglaló nyolcéves kislánnyal, hátul a mosolygós anyukával, jobb1-en pedig a gondos apukával, aki arra bíztatja az autóból ki se látó gyereket, hogy legalább százzal hajtson a jeges úton. A rendőrség a videót látva hivatalból eljárást indított a szülők ellen, akik felháborodtak ezen és nem értették, hogy mi volt a baj az egész történettel. Szellemi képességeiket látva ezen nem kell csodálkozni. 

Szólj hozzá!

Ebből nem lesz kitüntetés

2013.02.28. 07:00 scheerti

A Special investigation egy francia tévéműsor, ami az amerikai "Cops" mintájára készült. Rendőröket mutatnak akció közben, divatos szóval: dokureality. Legutóbb egy drogdíler elfogását kellett volna filmre venniük. A terv egyszerű volt: a drogdíler megáll a lámpánál, a civil ruhás nyomozók elzárják az utját az autóikkal, kirángatják, megmotozzák, megbilincselik, két perc múlva mehet tovább a forgalom. A díler azonban valószínűleg túl sok akciófilmet látott és ösztönösen menekülni kezdett az autóval, másodpercek alatt meglépett a járdára hajtva. Arról nem szólt a hír, hogy a faképnél hagyott rendőrök később el tudták-e kapni a bűnözőt...

1 komment

Enzóval csapatni? Ezek megőrültek?

2013.02.14. 08:55 scheerti

A Ferrari Enzóból 400 darab készült. Az, hogy az istállót (és később autógyárat) alapító Enzo Ferrariról nevezték el, jól mutatja, hogy az olaszok nem szarral gurigáztak, amikor megtervezték. Minden idők egyik legjobb Ferrarijának tartják, elképesztően drága volt és nem vehetett bárki, ó nem. Hiába lobogtatta a teveistálló alatt olajra bukkanó arab a biankó csekket és hiába akart ilyet az összes éjsötét múlttal és hatalmas vagyonnal rendelkező orosz "üzletember" a gyár csak speciális feltételek mellett adott el autót azoknak, akiket érdemesnek tartott az autó birtoklására. A megkeresettek közül nem sokan mondtak nemet. Jól tették, az autó népszerűsége ugyanis töretlen, nem úgy maguk az autók. Egyre kevesebb van belőlük, mert hiába volt vásárlási feltétel a speciális vezetési térning és egy másik Ferrari birtoklása, azért néhányat sikerült odacsukni. A Jalopnik pólót is tervezett a védett "állat" megmentésére. A megmaradt autók értéke pedig egyre csak nő, ami az új Ferrarik esetében meglehetősen ritka dolog. Kivéve persze akkor, ha az ezredforduló utáni legmenőbb sportkocsiról van szó, amire generációk rejszoltak. Ha ezek után azt gondolnánk, hogy a maradék háromszázegynéhány darabot portól és minden szenyneződéstől elszigetelt, nyomáskiegyenlített üvegbúra alatt tartják, akkor tévedünk. Ezt az egyet biztosan nem. Elég egy átkozottul gazdag YouTube-user, aki egy angol farmon játszik ralisat az Enzóval. Értjük, ugye? A világ leggazdagabb emberei is csak másodkézből vehetik meg a gyűjteményükbe ezt az autót az újkori árának másfél-kétszereséért, erre jön egy angol suhanc, aki úgy csapat vele, mint egy Impreza WRX-szel. Kétféle érzés kavarog ilyenkor az autóbuzikban. Egyrészt örül az ember, hogy végre valaki, aki használja is az autóját és nem csak páváskodik vele, másrészről drukkol, hogy oda ne verje, hiszen ez egy Enzo, basszameg!

Szólj hozzá!

Motoros lánykérés az autópályán

2013.01.31. 08:03 scheerti

Háromszáz motoros gurult az Egyesült Államok 10-es államközi sztrádáján, amikor megállt a sor, és valami különös dolog történt. A rózsaszínű gumifüstöt eregető Hector "Tank" Martinez megkérte a barátnője kezét. Nehéz megmondani, hogy miért az autópálya közepét találta a legideálisabbnak a mutatványhoz, de a kilométeres sorban állók közül nem biztos, hogy mindenki őszintén örült a lánykérésnek.

1 komment

Ezért tarts követési távolságot!

2013.01.24. 09:32 scheerti

Hiába ugatja tévé, rádió, írja az újság és az internetes magaszinok, hogy télen nem elég az a követési távolság, amit nyáron tart az ember. Van ropogós ABS, vannak téli gumik, meleg takaró a gyereknek, helló tél, helló csúszós utak, készen vagyunk. Pedig fejben átállni a téli vezetésre ezeknél is fontosabb lehet. Félreértés ne essék, én nem a tötymörgést támogatom, de nem szeretem, amikor az autóm seggébe bújik egy félhülye, aki nem előzni akar, csak szélárnyékban autózni, ahogy drága Palik László megannyiszor ordította az F1-es közvetítéseken. Sokszor a hülyék vannak többen és összeállnak vonatozni hatan-nyolcan, kétautónyi távolságot tartva egymástól. Ez egészen addig jó móka, amíg az első nem fékez, esetleg a vonatban addig a büfékocsi szerepét betöltő pickupos úgy nem dönt, hogy mostantól ő lesz a masiniszta és kielőzi a sort, amitől a többiek mind beszarnak és fékeznek, a mögöttük jövő pedig olyan közel kerül hozzájuk, hogy azt is meg tudja nézni, van-e az EU-normáknak megfeélelően E-betű fröccsöntve a féklámpába.Ha ez megvolt, akkor a jobb1-en helyet foglaló Aranka néni megállapítja az autót vezető Gyulának, hogy mennyi hülye van az úton, -ez itt előz, emez meg úgy fékez, hogy majd belemegyünk-, attól félve, hogy kiüti alóluk valaki az Ignist, pedig még 6 év és négymillió forint van a törlesztőből. A videón jól látszik, hogy a legtöbben simán meg tudtak volna állni, ha egy kicsit nagyobb távolságot tartanak egymástól és visszavesznek a tempóból. Ez utóbbi a Golf sofőrjére különösen igaz, aki kifordított kerekekkel dobta át magát a hókupacon. Pedig volt ABS és valószínűleg a téli gumin se spórolt. Tanulságos képsorok midnenkinek, aki azt hiszi, hogy télen csak mások dobják el az autót.

3 komment

Lengyel BMW-sek, szevasztok!

2012.12.28. 13:03 scheerti

A JBB, azaz a Jazda Bardziej Bokiem valami olyasmit jelent, hogy Még Többet Keresztbe -ami ugye magyarul MTK lenne- a csapat tagjai pedig igyekeznek nem szégyent hozni a klub nevére. Ahogy leszáll az este, már indítják is az öreg BMW-ket és csapatnak kilinccsel előre az üres(!) autópályán és a külvárosban. Az pedig megint világosan kiderül, hogy ami a japánoknak a Hacsiroku az Káeurópában az E30-as BMW...

1 komment

Rolls Royce, a tökéletes raliautó

2012.12.16. 11:35 scheerti

Nehéz elhinni, hogy van olyan ember, aki 430 000 eurót(az most épp 122 millió királyi forint) kifizet egy luxusautóért, aztán a saját vidéki birtokán a frissen nyírt fűben csapat vele egy kicsit az eső után. Márpedig ennek a Rolls Royce Phantom Series II-nek a gazdája épp ezt csinálta. A 2,6 tonnás szörnyeteg pedig raliautókat megszégyenítő módon ment kilinccsel előre. És még mondja valaki, hogy az angol vidék unalmas!

2 komment

De mennyit bír a Volvo?

2012.11.29. 12:04 scheerti

Legendák szólnak a Volvók elnyűhetetlenségéről és biztonságosságáról, nem kis szerepe van ebben a filmiparnak, hiszen Hollywood is jellemzően úgy tekintett rájuk -a SUV-ok megjelenése előtt- a filmekben, mint a szürke kombikra, amivel az anyuka a gyerekeket viszi iskolába. Ez (a videó elején még jó állapotú) öregecske Volvo valószínűleg a Cobra 11 üldözős részen szocializálódott, a rombolást nagyon élvező és magas szinten űző srácok kezébe került, akik mindent meg is tettek azért, hogy elpusztítsák a svéd kombit. És közben minden mást is, ami az útjukba akadt. De meddig bírja a Volvo?

3 komment

Teherautós, aki nem ma kezdte...

2012.11.13. 08:22 scheerti

Sorba rakott gyapotbálákat csak a profik tudnak felszedni, állítva lerakni és újra felszedni. Emberünk tudja, valószínűleg sokezerszer csinálta, azért megy neki ilyen gyorsan.

11 komment

A Ladás, aki megúszta

2012.10.29. 14:01 scheerti

Rengeteg orosz autós videót dob az ember elé az itnernet, néha vicceset máskor durvát. Egy leszorításról készült felvétel -amin a Blikk és az összes kereskedelmi tévé vérszomjas híradója napokig pörögne, ha nálunk történne- az oroszoknál már nem csapja ki a biztosítékot.Ilyet azonban ők sem látnak naponta. A Lada sofőrjének elképesztő szerencséje volt, hogy egy ilyen karambolt egyáltalán megúszott, az pedig tényleg egy hatalmas csoda, hogy a saját lábán hagyta ott a roncsot. 

6 komment

Simán felmegy, nyomd a gázt bátran!

2012.10.27. 16:13 scheerti

Mindig akadnak emberek, akik -különösen ha mások is látják a nagy hőstettet- gondolkodás nélkül próbálkoznak meg olyan trükkökkel és mutatványokkal, amiről a kivülállók azonnal látják, hogy nem fog működni. Ez történt most is, nem véletlenül forgott a kamera. Emberünk magabiztosan gázt adott, megnézette a Merci-csillaggal az eget, aztán jött a bukfenc.

8 komment

Csak keresztbe'

2012.09.28. 15:33 scheerti

A Drift Alliance egy különös társaság, sok hasonló csapattal ellentétben náluk nem fontos, hogy bikinis csajok törölgessék a kocsikról a gumiport, sőt, az autóik sem csillognak, látszik rajtuk az üzemszerű használat, az sem baj, ha már odakoppantották valahol. A borzasztó hangos zenét üvöltető, szájtátó közönségnek rendezett kritikán aluli driftbemutatós hagyományokkal teljesen szembefordulva mennek kilinccsel előre, nincs is közönség, csak ők egymás között, hiszen ők driftelni vannak ott, nem megmutatni, hogy mennyire faszagyerekek.

2 komment

A csarnokban csak bohóckodnak, mi?

2012.09.25. 09:27 scheerti

Sokáig én is azt gondoltam, hogy a sportcsarnokokban rendezett autó és motorversenyek inkább csak bemutatók, béna utánzatai az igazi versenyeknek, mindenki látványra autózik és motorozik, legyen tele a memóriakártya, ha már a paraszt drága pénzen jegyet váltott. Hogy ez mennyire nincs így, arról tanúskodik a fenti videó is. Olyan pályát építettek, amin a legtöbb motoros végigmenni se tudna, vagy ha igen, akkor se úgy, hogy a nyomában ott lohol a többi versenyző, akit kicsit se érdekel, ha beszorul a láb, megakad a motor, ők mennek tovább. Ki mernéd próbálni?

1 komment

Latvala örömautózik

2012.08.29. 17:45 scheerti

Mindannyian tudjuk, hogy Magyarország a tízmillió mesterlövész, fociedző és autóversenyző hazája, akadnak tehát  bőven akik néhány sörtől megokosodva kimondják a tutit: ezek a mai raliversenyzők csak a modern autók miatt ilyen gyorsak, Zsigulival esélyük se lenne a Pátyi Tyutyuék kisebbik fia ellen. 


Egy lófaszt. A mai raliversenyzők is elképesztően tudnak vezetni, a fent látható videónál jobb példa nem is kell. Jari-Matti Latvalát láthatjuk a finn Lathi ralin a saját RS1800-as Escortja volánjánál. Akinek nincs alig 14 perce az egész videóra, az tekerjen 03:30-hoz, majd tíz másodperc után szedje össze az állát és nézze végig mégis. Megéri.

4 komment

Most akkor szépen visszaülsz és elhúzol anyádba....

2012.08.23. 06:56 scheerti

A rengeteg orosz és ázsiai autós videó után örömmel konstatáltam, hogy a Közel-Kelet is tud nagyot dobni, legalábbis időnként. Ez a videó Izraelben készült, ami -lássuk be- nem a legjobb hely arra, hogy az autóból kipattanva keménykedjünk. Pláne nem egy darab csővel, mert a fagyi visszanyalhat. Vissza is nyalt. 

132 komment

A legbunkóbb BMW-s

2012.07.10. 11:34 scheerti

Mindenkinek ajánlom megtekintésre a fenti videót, aki nem érti, hogy miért van minden orosz autósnál és motorosnál közlekedésfigyelő kamera. Affelől eddig se nagyon lehetett kétsége senkinek, hogy az oroszok nem az udvariasságukról és az előzékenységükről híresek, de azt kevesen gondolták volna, hogy egy ilyen mindennapos közlekedési szituációt az E34-es BMW tulajdonosa úgy próbál megoldani, hogy szándékosan fellöki a motorost. Persze láttunk már hasonló esetet, de ott a vége mindig az volt, hogy ősi orosz szokásoknak megfelelően a megsértett fél az ablakon húzta ki a másikat és rugdosta egy ideig, de ez a motoros valamiért nem ment el eddig. Pedig oka lett volna rá...

242 komment

Így NE ugrass robogóval

2012.07.01. 18:15 scheerti

A szabadtéri asztalról leugrató magyar Simsonosnak külföldi követője akadt, de ő a modernizáció jegyében már robogóval nyomja, ami ha lehet még esetlenebb választás egy ilyen trükkhöz. Valószínűleg többször láthatta a lezuhanó NDK-s gépről készült videót, így a gázzal nem spórolt, lendületből repült fel a rámpára, persze sisak nélkül. De ami a filmekben a Duke-fiúknak és az interneten Julien Dupont-nak sikerül, az a mezei robogsoknak nem mindig.

A vége? Nos, mindenki kitalálhatja...

 

 

Szólj hozzá!

Aquaplaning Oroszországban

2012.06.29. 13:33 scheerti

Valószínűleg az oroszok is hallottak már arról, hogy vizes úton nem érdemes döngetni, mert a felúszó autót nem egyszerű összeszedni, de ők hagyománytiszteletből nem veszik el a gázt. Így viszont néha eldobják a Ladát, ahogy az a videón is látható..

Szólj hozzá!

Asszonypilóták

2012.06.26. 09:49 scheerti

Az internet mindig képes valami újat mutatni a női sofőrök témakörben, -nem mintha a férfiak között nem lenne elég hülye és béna sofőr- most épp egy sorompót törő csinibaba és egy autómosóban állórajtoló hölgy kalandjait nézhetjük meg. Aki arra gondol, hogy nem kellett volna nekik jogosítványt adni, gondolja át szokott-e időnként hülyeséget csinálni az autóban, ha nem is ekkorát...

9 komment

Erősebb egy Ferrari Enzónál, de a tizedébe kerül, mi az?

2012.05.30. 18:15 scheerti

Az új, 2013-as Shelby GT 500, mi más? Igen, tudom, hogy az Enzós hasonlat olyan, mint almát hasonlítani a körtéhez, és Maranellóban ennél sokkal kevesebbért is pofoztak már fel embert, de talán elnézi nekem az olvasó a címet. Egyébként is csak 11 lóerő a különbség, az Enzo 651 lóereje is őrület, de az új Mustang szinte felfoghatatlan módon 662 lóerővel -583 a hátsó kerekeken- és 856Nm nyomatékkal büszkélkedhet, és vontathat bármit. Mondjuk jéghegyet. Erre már Európában is felkapják a fejüket páran, ha csak rövid időre is. Amerikában pedig még mindig tart az izomautók reneszánsza, jönnek a feltámasztott muscle carok feltámasztott sportverziói. A GT 500-as 5,8 literes V8-asát kompresszorral fűjták meg, így 3,5 másodperc alatt gyorsul 60 mph-s (96 km/h) sebességre, a pontos végsebessége még nem ismert, de valószínű, hogy képes lesz átlépni a 200 mph-s, azaz 320 km/h-s sebességet. Ja, és 13 millió forintba kerül majd az Egyesült Államokban. Mint itthon egy közepesen felszerelt dízel Audi A4. LOL. 

Nézd meg mozgóképen is, érdemes.

1 komment

süti beállítások módosítása