S-blog

Átment a lábadon a Family Frost? Eleged van a bunkó autósokból? Van egy jó linked vagy videód? Esetleg anyáznál egy jót, vagy csak javaslatod van? Kattints a nevemre és írd meg nekem azonnal!

Ezekről beszélünk

scheerti videói

Prostreet

Átkozott autóbuzéria!

2008.07.20. 08:00 scheerti

Mindig azt vallottam, hogy sokkal jobb élőben megnézni valamit, mint alaposan körbefényképezni, aztán nyálat csorgatni arra, hogy béna képeket készítesz, majd a falba vered  a fejed, hogy nem figyeltél meg minden részletet, olyanokat, amelyektől a kép teljes lesz. Minden ecsetvonás számít a vásznon. Ezért engem a legritkább esetben látni fényképezőt lobogtatni bárhol. Egy ideig sajnáltam, hogy erről az élményről nem született kép, de rájöttem, hogy felesleges. Még az olyannyira nyitott szerzőtársaim is hülyének néznének, ha a közös köpőcsészébe kezdenék nyáladzani. Nem tudom elmagyarázni a rajongásnak ezt a mértékét.

Az egész város nyüzsgött, a belváros utcai demonstrációhoz volt hasonlatos, brutális emberáradattal. Kész borzalom. Egy régi haverral kitéptük magunkat a tömeg szorításából, cserben hagyva társainkat, akik a heringcsapatban elkeveredtek. Járulékos veszteség, mondhatni. Szóval mi egy hipermarketbe tartottunk, gondoltuk összekötjük a kellemetlent a hasznossal. A bevásárlás megtörtént, meg is állapítottam, hogy a régen meseszép pénztároscsaj kicsit elgyűrődött a robotban, de én perverz vagyok, nagyon keresem a szépet, és mindenben meg is találom. A parkolóban RC autót nyúzott egy srác, kegyetleneket gyorsult az apró járgány, egész kis csapat bámulta hihetetlenül. Ők azok, akik nem vették észre ŐT.

Már a szürkületben kiszúrtam a sziluettjét, felismertem, éreztem, hogy közelebb kell mennem. Mint téli álmából ébredt mackót, úgy csalogatott az AUTÓ.

Igen! - Kiáltottam. Bazdmeg, ez tényleg az!

Több kisgyermekes család is volt ott, tőlük ezúton is elnézést kérek a hangos és nyomdafestéket nem tűrő közbevetésért, de ezt kellett. Kikívánkozott.

Egy IKON állt előttem, én meg hülyén néztem, mint óvodás a télapóra. Nem cifrázom tovább. Egy új Shelby Mustang volt.

Másnak talán nem autó, bivalyerős motor, béna retro forma, ennél is bénább futómű - egy csepp Amerika.

Alaposan körbejártam, próbáltam felfogni, hogy vajon miért vannak olyan autóbuzik, akik old fart szerepet magukra öltve siratják az autógyártást, amikor ilyen autók készülnek. Nem sikerült. Abban a pillanatban nehéz lett volna bármit elmagyarázni, bárkinek. Ilyennek képzeltem a Amerikát. Természetesen nem magyar volt, holland rendszám feszült a csábos hátsóján. Élőben sokkal megrázóbb, mint a képeken. Brutális fekete fényezés, a gyári, esetlennek (nem olyan, amilyen a képen van) tűnő felnik gyémántként feszültek rajta. Minden sokkal merészebb volt, mint egy átlagos új Mustangon. Európaiként megtanulhattuk, hogy a króm Amerika hülyesége, és igazából nem is néz ki jól. Túlságosan kivagyi! Ezt azonnal elfelejtettem, mikor a motorháztetőn terpeszkedő hatalmas krómozott légbeömlőt megláttam. Félelmetes volt. Kivagyi, phááh, ki nem szarja le?

Szánom Európát. Tudom, Fiat 500, Mini, satöbbi. Mind-mind kultautók reprodukciói, ócska másolatok, amelyek a nagy előd formájából élnek, akkor is, ha sokkal jobban sikerültek mint az eredetiek. Ez autó pont ilyen. Egy amerikai álmot célzott meg, egy másik kor álmát, ami örökre megragadt az amerikaiakban. Akkoriban a texasi csirketenyésztő-autóversenyző megálmodta, és a Ford segítségével megépítette a VASAT, egy egyszerű autóból. Mintha valaki egy Opel Astrából építene álomautót. Imádták, vették, aztán tíz évvel később, a nagy olajválság idején megszabadultak tőlük az emberek. Ma borzasztó sokat érnek. Az újak valószínűleg hasonlóan járnak, ugyanis nagyon kinéz egy finom olajkrach ismét. Elismerem, ez már inkább a marketingesek gyermeke, mint az öreg mesteré, de valahol nagyon belül még érzeni a múlt szellemét. Több, mint egy órája láttam, azóta is a hatása alatt vagyok. Most láttam először úgy, hogy nem kellett forgolódni utána. Megragadott, imádom.

Tudom, egy állat vagyok!
 

Egyébként majdnem ilyen volt:

 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://scheerti.blog.hu/api/trackback/id/tr85576056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csiky944 2008.07.20. 14:40:22

én is voltam így,356-os Porsche láttán,akkor láttam életembe először olyan régi Prokét,hát én is kajjantottam egyet :)

e1 · http://beszoltam.hu 2008.07.20. 15:40:57

Ha egy régi Mustangra izgultál volna semmit sem szólok, de ez egyáltalán nem fogott meg. Inkább az RC, mint ez az utánzat, amelyet már az új Knight Riderben is agyonreklámoztak (hosszú mádoperceken keresztül látszik a logó, hasítanak a sivatagon keresztül, stb.). Lehethogy cak én vagyok túl igényes, de szerintem ebben az autóban egy ötlet sincs. Fogták a régit, lekoppintották, kicsit aerodinamikusabb idomokat kapott és kész. Zéró fantázia.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.07.20. 15:51:41

E1, én megértelek. Viszont sok-sok generáció óta ez az első Mustang, ami hasonlít A MUSTANGRA. Arra a legendás autóra, amire minden autóbuzi csöpögteti a nyálát. A többi labdába sem rúghat mellette. Igazat adok abban, hogy amire Shelby emblémát tesznek, azt el lehet adni Amerikában, de ezen elég sokat dolgoztak, hogy az eredeti formából viszontlásson valamit a nagyérdemű. Talán nem véletlen, hogy kijött a GT-H sorozat is, ami egy autókölcsönzőnek készül, pont úgy mint anno Shelby autói..

martong 2008.07.20. 17:22:58

kurvajól néz ki, a hátsó merevtengelyt elfelejthették volna, de megbocsájtom lévén sosem lesz iylen kocsim, max poszterben

azok a felnik viszont ocsmnányak (képen) egy rendes SS vagy BC felnivel elviselhetőbb lenne
utoljára ilyen kereket egy régi e30 as teszlótuningos béjemvén láttam, kár érte mer amúg faxa

martong 2008.07.20. 17:24:35

ui.: ha valaha sört öntenek házibulin a billentyűzetetekbe ne próbáljatok meg billtakarítás nélkül gyorsgépelni, nem fog menni ;)

ommm 2008.07.20. 18:37:35

én megértelek.
mégha nem is öccáz az öccáz :))

Tommi 2008.07.20. 18:41:41

Vazze... Ilyenek velem miért nem történnek???

Rocko- 2008.07.20. 20:02:42

haha, pont ilyet láttam ma (is). nálunk kerületben van egy srácnak ilyen, de valahoyg am ustang engem sose fogott meg. tán ha mach 1-es lenne...

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.07.20. 22:02:44

martong, nem ilyen felnik voltak rajta. Többféle van, ezek szerintem is ocsmányak. Viszont a Ford kínál hozzá elég sok típust, gondolom lehet válogatni...

Ja, és egyébként egy 2007-es fehér-kék (Shelby 350 GT like) példányért 68000 dollárt kér a tulajdonos.

prokee · http://www.prokee.hu 2008.07.21. 14:44:13

Na, én is szemezgetek eggyel. Amikor jövök reggel melózni, mindig szembe jön, megy be Battára.
Szép rövid német rendszám van rajta, de konstans látom.
Gondoltam is, körbekérdezek, keresek valami közös ismerőst, hogy betámadjam a tulajt :)

Ilyen e:
www.hyts.hu/autok/shelby/mustang-gt-h/shelby_mustang-gt-h_r10.jpg

Remélem, nem replika.

Rocko- 2008.07.21. 15:38:31

ezis csak egy trabant, hoppá bocsánat, egy Trabant, csak jó a lakatos, aki a bódét csinálta hozzá.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2008.07.21. 16:42:21

Egy kis festék, és mit ki nem hozak egy Capriból :)
Tegnap láttam a Hősök terénél egy AMV8-at, na én kb. arra izgultam rá ennyire; pláne, hogy emberünk a pirostól indulva nem kapcsolt fel, jól kihúzatta.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2008.07.22. 09:53:41

én egy fekete Saleen Mustangot láttam a múlt héten. nagyon szép

Foximaxi 2008.07.24. 19:26:03

Milyen kocsi van a képen háttérben?
Az egy VFTS lenne??? :)

Foximaxi 2008.07.24. 22:53:48

Pedig milyen jól hangzott volna. :)
süti beállítások módosítása